:

Szerző: Bodnár Ádám

2000. május 4. 23:09

Intel Timna

Az Intel Timna az év második felében megjelenő integrált chip, ami forradalmasíthatja a legolcsóbb (600 dollárnál alacsonyabb árú) számítógépek piacát. A chip tartalmaz egy processzormagot, memóriakontrollert valamint grafikus vezérlőt, és a tervezésénél végig az alacsony fogyasztói árat tartották szem előtt.

Az Intel Timna első példányai várhatóan 600 MHz sebességen működnek majd. A processzor egy Intel Katmai magra épülő, 128 kbyte integrált másodszintű cache-t tartalmazó áramkör, ami természetesen támogatja az SSE utasításkészletet. Bár a tervezésénél elsősorban Rambus memória használatát vették alapul, eleinte érkeznek majd PC100 SDRAM-ot támogató változatok is (megjegyzem az én fogalmaim szerint az olcsóság és a Rambus memória egyelőre eléggé távol állnak egymástól). A 0,18 mikronos csíkszélességgel gyártott chip Socket370 foglalatba illeszkedik majd.

Az Intel Timna azokat a felhasználókat célozza meg, akik 600 dollárnál is kevesebbet szánnak személyi számítógépre. Várható, hogy ezek a szuperolcsó PC-k a magasfokú integráltság miatt egyáltalán nem lesznek bővíthetőek. A vásárlók az alacsony árért cserébe lemondanak a fokozatos bővíthetőségről és inkább új és új gépeket vesznek, bennük a legújabb alkatrészekkel. Ezzel megvalósul egyfajta "eldobható PC"-elv, ami várhatóan a legteljesebben kiszolgálja majd az alsókategóriás gépek vásárlóit.

Bár a Cyrix MediaGX chipje is hasonló tervekkel lépett a piacra, mégsem tudott nagy sikereket elérni a CPU gyenge teljesítménye miatt. A MediaGX bukása ellenére az elemzők szerint a Timna óriási sikerekre számíthat, különösen akkor, ha a nevesebb PC-gyártók is felkarolják a kezdeményezést. "Senki sem venne PC-t csak azért, mert Timna chip van benne. De ha a Compaq, vagy a Hewlett-Packard a számítógépeit 499 vagy 549 dolláros áron kínálná, az nagyban segítene a piac kiszélesítésében"- mondta Steve Baker, a PC Data Inc, piacelemző szakértője.

A Timna nem sokáig lesz egyedül, ugyanis a VIA is hasonló elkatrészt fejleszt egyelőre Matthew néven. Ennek a chipnek a megjelenése 2001 elejére várható. Mindenesetre annyi bizonyos: az olcsó számítógépek piaca hatalmas robbanás előtt áll. Már csak az a kérdés: kinél is van valójában a detonátor?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.