Szerző: Ady Krisztián

2002. november 18. 15:17

A Wistront bízta meg a Dell kéziszámítógépei tervezésével és legyártásával

[ZDNet] Közel egy hónapnyi spekuláció és találgatás után végre hivatalosan is nyilvánosságra hozták, hogy a Dell rendkívül alacsony árfekvésű kéziszámítógépeit a tajvani Wistron szállítja. A szerződés egyéb részleteire sajnos nem derült fény.

[ZDNet] Közel egy hónapnyi spekuláció és találgatás után végre hivatalosan is nyilvánosságra hozták, hogy a Dell rendkívül alacsony árfekvésű kéziszámítógépeit a tajvani Wistron szállítja. A szerződés egyéb részleteire sajnos nem derült fény.

A Dell és négy beszállító (Wistron, Compal, Mitac és HTC) kapcsolatáról, a meghirdetett versenyről még júliusban indultak meg az első pletykák. A Dell rendkívül alacsony árszintje a másik három cég számára vállalhatatlannak, teljesíthetetlennek bizonyult.

A Dell igényei rendkívül magasak, az ajánlott ár pedig rendkívül alacsony volt. A szerződésben egyes vélemények szerint hozzávetőleg 170 dolláros darabár szerepel, mely alig-alig fedezi a legolcsóbb Pocket PC kéziszámítógép előállításának költségeit. Bár a Dell által megrendelt mennyiségről semmit sem lehet tudni, az biztos, hogy ilyen alacsony ár mellett csak nagyon magas rendelési darabszám mellett lehet kifizetődő a gyártás.

Ami a specifikációkat illeti, az olcsóbbik Axim X5 modell 300 MHz-es Intel Xscale porcesszort és 32 Mbyte RAM-ot tartalmaz, a drágább változat 400 MHz-es CPU-val és 64 Mbyte RAM-mal rendelkezik. Mindkét készülék 3,5 hüvelyk átlójú, 16 bites színes kijelzővel, SD/MMC kártyahellyel, infravörös porttal és scroll gombbal rendelkezik. A Dell Axim X5 tenyérgépek tömege 196 garmm, méretük 128x81x18 milliméter.

A drágábbik Axim X5 modell érdekessége, hogy az akkumulátora cserélhető, ráadásul a dokkolóállomás egyszerre tudja fogadni a gépet és egy pótakkumulátort. Az olcsóbb kivitelű Dell tenyérgéphez nem jár dokkolóállomás, csak adatkábel. Az Axim gépekhez gyárilag 1440 mAh-s lítium-ion akumulátor jár, azonban utólag akár 3400 mAh kapacitású akku is rendelhető, amely akár 25 óra folyamatos működést biztosít.

A Dell Axim X5 gépeket a Microsoft Pocket PC 2002 operációs rendszer működteti. A számítógépek ára 199 illetve 299 dollár és november 18-tól vesz fel rájuk előrendeléseket a Dell. Bár még az Axim X5 sem kapható, máris tudni lehet, hogy 2003-ban a Dell Bluetooth és 802.11b adóvevővel is felszereli tenyérgépeit, azonban az új modellek érkezési ideje egyelőre nem ismert.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.