Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 18. 11:03

A világ leggyorsabb számítógépei

A világ legnagyobb teljesítményű számítógépeit rendszerező Top 500 lista napokban kiadott, frissített változata számos újdonsággal szolgál.

A világ legnagyobb teljesítményű számítógépeit rendszerező Top 500 lista napokban kiadott, frissített változata számos újdonsággal szolgál.

A Supercomputing 2002 rendezvényen nyilvánosságra hozott rangsort továbbra is az NEC Earth Simulator vezeti, a rendszer teljesítménye 35,86 teraFLOPS (billió lebegőpontos művelet másodpercenként), amely több, mint a sorban következő öt szuperszámítógép összesített teljesítménye.

A második és harmadik helyre a HP által a Los Alamos National Laboratory számára leszállított, AlphaServer SC számítógépekből összeállított fürtök kerültek. A két teljesen egyforma gép egyenként 4096 darab 1,25 GHz-es Alpha processzort tartalmaz, teljesítményük 7,72 teraFLOPS. A negyedik helyen a 7,22 teraFLOPS teljesítményű IBM ASCI White végzett.

Az ötödik helyen nagy meglepetésre egy Intel Xeon-alapú fürt található, a több mint 2300 processzort tartalmazó Linux NetworX rendszer a Lawrence Livermore National Laboratory-ban teljesít szolgálatot, sebessége 5,6 teraFLOPS. A hatodik helyre a Pittsburgh Supercomputing Center 3016 processzoros HP AlphaServer számítógépe került.

A hetedik helyen ismét egy AlphaServer rendszer található, amely a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szolgáltában áll és 3,98 teraFLOPS teljesítményű, a nyolcadik helyen pedig egy másik Intel Xeon-alapú szuperszámítógép, az 1536 CPU-t felvonultató HPTi rendszer áll. A kilencedik és tizedik pozíciót IBM eServer p690 számítógépekből összeállított fürtök foglalják el.

A világ leggyorsabb számítógépeinek teljesítménye rohamosan bővül. A félévente frissülő listán immár 47 olyan rendszer található, amelynek teljesítménye meghaladja az 1 teraFLOPS-ot. Az előző rangsorban még csak 23 ilyen gép volt.

a címlapról