Szerző: Vörös Péter

2002. november 18. 15:31

Gartner: a három éves PC upgrade ciklus egyre inkább mítosszá válik

[CNET] A Gartner piackutató vállalat szerint a három éves PC upgrade ciklus egyre inkább mítosszá válik az utóbbi időkben. Legújabb jelentésében a Gartner arra a következtetésre jut, hogy a PC-gyártók számára nem lesz túl erős a negyedik negyedév, mivel a fogyasztók és a vállalatok igyekeznek minél többet kihozni meglévő számítógépeikből.

[CNET] A Gartner piackutató vállalat szerint a három éves PC upgrade ciklus egyre inkább mítosszá válik az utóbbi időkben. Legújabb jelentésében a Gartner arra a következtetésre jut, hogy a PC-gyártók számára nem lesz túl erős a negyedik negyedév, mivel a fogyasztók és a vállalatok igyekeznek minél többet kihozni meglévő számítógépeikből.

Ennek eredménye részben az lesz, hogy a globális PC-forgalom 127,3 millió darabot fog kitenni 2002-ben, ez csak igen alacsony, 1,8 százalékos emelkedést jelent 2001-hez képest. A jelek szerint a jövő év valamivel jobb lesz, bár a körülbelül 7 százalékos növekedés jelentősen elmarad a korábbi évek kétszámjegyű erősödéséhez képest. A Gartner tanulmányában az asztali PC-k, a hordozható számítógépek és 25 ezer dollárnál olcsóbb szerverek tartoznak be a PC definíciójába.

A korábbi években a fogyasztók és a vállalatok körülbelül három évenként cserélték le PC-iket. Természetesen az upgrade iránti igény továbbra is jelen van, de a fogyasztók és a vállalatok elhalasztják új PC vásárlásaikat. Egyre gyakrabban fordul elő az, hogy a PC-felhasználók a három éves lecserélési cikluson túl növelik meglévő számítógépeik élettartamát. A Gartner szerint nem túl erősek az ösztönzők az upgrade-elésre és a gazdasággal kapcsolatos aggodalmak csak tovább rontják a helyzetet.

Bár a processzorsebesség elérte a 3 GHz-et és a DVD írók/újraírók valamint a TFT kijelzők ára jelentősen csökkent, a legtöbb felhasználó számára elegendő egy 700-800 MHz-es processzor, 256 MB RAM és 20 GB-os merevlemez.

"Az otthoni PC penetráció viszonylag magas a világ fejlett országaiban, a felhasználók igen olcsón meghosszabbíthatják PC-ik élettartamát" -- mondta George Shiffler, a Gartner elemzője. "Sok család dönt úgy, hogy más eszközöket vásárol, például játékkonzolokat, DVD-lejátszókat és digitális kamerákat ahelyett, hogy a régi PC-t cserélnék le.

Ami a vállalatokat illeti, az IT részlegek folyamatosan lecserélik a legöregebb számítógépeket, közölték az elemzők. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vállalatok egyelőre nem vásárolnak egyszerre nagyobb mennyiségű PC-t.

Michael Dell, a Dell Computer elnök-vezérigazgatója csütörtökön közölte, hogy világszerte 180 millió 3 éves vagy annál öregebb PC-t használnak vállalatoknál.

Egyes vállalatok nagy mennyiségű PC vásárlása mellett döntenek, de a legtöbb vállalatnál a szervereket cserélik le, frissítik a szoftvereket vagy növelik a tárolási kapacitást. "Jelenleg nincsenek arra utaló jelek, hogy erősen fellendülnének a vállalati IT kiadások" -- mondta Jim Schneider, a Dell pénzügyi vezérigazgatója.

A statisztikák jól mutatják a helyzetet: az ipar egészét nézve az asztali PC eladások körülbelül 10 százalékkal csökkentek októberben az előző év hasonló időszakához képest, míg a laptop eladások 8 százalék körül emelkedtek, közölte Steve Baker, az NPD Techworld elemzője. Baker szerint előfordulhat az, hogy az ünnepi szezon csúcsa gyenge lesz.

Bár a kiskereskedelmi laptop eladások viszonylag jól alakulnak, az elemzők több fogyasztóra számítottak. "Összességében a dolgok nem úgy állnak, mint ahogyan azt a legtöbben szerettük volna" -- mondta Baker.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról