Szerző: Vörös Péter

2002. november 18. 08:40

A Merrill Lynch leszállította az Intel és több más félvezetőgyártó részvénybesorolását

[Bloomberg, WSJ] Joseph Osha, a Merrill Lynch elemzője azt tanácsolja a befektetőknek, hogy adják el az Intel és öt vetélytársa részvényeit, mondván, a világ legnagyobb félvezetőgyártójának részvényárfolyama túl magas.

"Véleményünk szerint az Intel-részvény nem olcsó" -- írta az elemző egy, az ügyfeleknek szóló feljegyzésben. Osha "semleges"-ről "eladás"-ra vitte le a részvény besorolását.

A Merrill Lynch szerint a működő tőke hozama (azaz a profit osztva azzal a pénzzel, amelyet a cég használ a napi működésre) azt mutatja, hogy több félvezetőgyártó túlértékelt. A Merrill Lynch úgy véli, hogy ez a mérőszám (amelyet szeptemberben kezdett el használni a vállalat) pontosabban adja meg a cég értékelését, mint az olyan mutatók, mint az árfolyam/nyereség arány, mivel kevésbé változékony.

Brian Eisenbarth, a Davidson Investment Advisors alapkezelője szerint a Merrill Lynch-nek már jóval korábban le kellett volna szállítania az Intel részvénybesorolását "eladás"-ra. Ezzel együtt Eisenbarth az Intelt jó hosszú távú befektetésnek tartja, és akkor igyekszik részvényeket vásárolni, amikor az árfolyam csökken.

"Már a 60 dolláros részvényárfolyamnál 'eladás'-ra kellett volna változtatni a besorolást. Most 18 dollár körüli árfolyamnál vált a Merrill Lynch 'eladás'-ra, ez elég nevetségesnek tűnik" -- véli Eisenbarth.

Az Intel októberben közölte, hogy a negyedik negyedévben forgalma csökkenni fog, mivel a PC-kereslet továbbra is enyhe. A fogyasztók és a vállalatok számára továbbra sem túlságosan vonzók a gyorsabb és drágább processzorokkal felszerelt új számítógépek, mivel a legtöbb feladathoz nincs szükség a még nagyobb sebességre.

"A 2003-as kilátások egyre bizonytalanabbnak tűnnek" -- áll a Merrill jelentésben. Az elemzők azt a tanácsot adják a befektetőknek, hogy "várjanak a tényleges fellendülésre" mielőtt Intel-részvényeket vásárolnak. A Merrill szerint a cég részvényárfolyama hamarosan 14 dollár körüli szintre eshet vissza.

Az Intel részvényárfolyama pénteken 41 centtel (2,13 százalékkal) 18,80 dollárra csökkent. A részvényárfolyam az idén 41 százalékkal csökkent, az elmúlt egy évben pedig 12,95-36,78 dollár között volt.

A Merrill Lynch további öt vállalat részvénybesorolását vitte le "eladás"-ra: az Analog Devicesét, az Applied Micro Circuitsét, a Conexant Systemsét, a PMC-Sierráét és a Vitesse Semiconductorét.

Három félvezetőgyártó besorolását emelte a Merrill Lynch: az NVIDIA "semleges"-ről "vétel"-re változott, míg a Linear Technology és a Maxim Integrated Products "eladás"-ról "semleges"-re javult.

Az Analog Devices részvényárfolyama 52 centtel (1,77 százalékkal) 28,94 dollárra, az Applied Micro Circuitsé 5 centtel (1,14 százalékkal) 4,33 dollárra, a Conexanté 6 centtel (3,16 százalékkal) 1,84 dollárra esett vissza. Az NVIDIA részvényárfolyama 92 centtel (6,39 százalékkal) 13,47 dollárra emelkedett. A Maxim Integrated részvényárfolyama 1 centtel (0,03 százalékkal) 37,45 dollárra, a Linear Technologyé 34 centtel (1,11 százalékkal) 30,21 dollárra csökkent.

Osha 1995-ben került a Merrill Lynch-hez, és 1997-ben kezdett el foglalkozni az amerikai félvezetőiparral. 2000-ben bekerült a The Wall Street Journal All-Star elemzői közé és Japánban is az Institutional Investor egyik vezető elemzőjévé választották. 1999 márciusában (amikor a részvényárfolyam 30 dollár körül volt) újraértékelte az Intelt és "felhalmoz" besorolást adott a részvénynek, az egy éves részvényárfolyam-célkitűzést pedig 142 dollárra emelte. A cég részvényárfolyama 2000 márciusában 75 dollárra emelkedett.

Osha elmondta, hogy már 6-18 hónappal korábban a mostani következtetésre jutott volna, ha az új módszertant korábban alkalmazta volna. Osha június 6-án vitte le a cég besorolását "erős vétel"-ről "semleges"-re, azon a napon, amikor a cég forgalomfigyelmeztetést jelentett be a második negyedévvel kapcsolatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról