Szerző: Vörös Péter

2002. november 18. 18:22

A Dell részvényárfolyama csökkent a negyedik negyedéves kilátások hatására

A Dell csütörtökön a tőzsdezárás után tette közzé harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit, amelyek a várakozásoknak megfelelően igen jók voltak -- mint arról már pénteken hírt adtunk. Ezzel együtt a cég részvényárfolyama pénteken 1,12 dollárral (3,62 százalékkal) 29,82 dollárra esett vissza, mivel a vállalat negyedik pénzügyi negyedéves előrejelzései kissé kiábrándították a befektetőket.

A Gartner Dataquest piackutató vállalat pénteken közölte, hogy a negyedik negyedévben a globális PC-forgalom mindössze 1,5 százalékkal fog emelkedni az előző év hasonló időszakához képest, mivel a fogyasztók és a vállalatok is elhalasztják vásárlásaikat.

"Nagyon aggaszt minket a gazdasági helyzet. Sok a bizonytalanság és az emberek nem kedvelik ezt" -- mondta George Shiffler, a Gartner Dataquest elemzője.

A Gartner Dataquest szerint a globális PC-eladások 35,1 millió darabot tesznek ki a negyedik negyedévben, a 2002-es összes forgalom pedig 127,3 millió darab lesz, ez 1,8 százalékos emelkedés 2001-hez képest.

A PC-eladások visszaesése már körülbelül két éve tart, ennek egyik oka a gazdasági hanyatlás, ami a vállalatokat az IT költségvetések csökkentésére kényszeríti. Ezenkívül a megnyerő új technológiák viszonylagos hiánya miatt a fogyasztók is egyre halasztják PC-ik lecserélését.

A Dell csütörtökön közölte, hogy a negyedik negyedévben 9,7 milliárd dolláros forgalomra és részvényenként 23 centes nyereségre számítanak. Bár ez megfelelt az elemzők előrejelzéseinek, egyes befektetők jobb kilátásokra számítottak.

A vállalat vezetői nem voltak hajlandóak beszélni arról, hogy hogyan alakulnak az év végi szezonnal kapcsolatos eladások, arra hivatkozva, hogy túl korai lenne erről nyilatkozni. A Dell vezetői szerint azonban túl korai arról beszélni, hogy elindult a kereslet fellendülése.

A negyedik negyedév hagyományosan erős a fogyasztói eladások szempontjából, amely egyre jelentősebb a PC-gyártók számára, mivel a vállalatok továbbra is visszafogják IT kiadásaikat.

"A Dell nem kockáztatta meg azt, hogy erős fogyasztói PC-forgalmat jelezzen előre az ünnepi szezonra" -- mondta John Park, az Independence Investments elemzője.

A Gartner Dataquest valamint a Dell előrejelzései hatással voltak azokra a vállalatokra, amelyek jelentős fogyasztói PC-üzletággal rendelkeznek, beleértve a Hewlett-Packard-t és a Gateway-t. A Gateway részvényárfolyama 63 centtel (15,04 százalékkal) 3,56 dollárra esett vissza, a Hewlett-Packard-é változatlan, 16,90 dollár volt.

A Gateway-t érintő rossz hír nem csak a PC-szektorral volt kapcsolatos: a cég csütörtökön bejelentette, hogy már két éve folytat vizsgálatot az SEC (Securities and Exchange Commission, Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet) a cég számvitelével kapcsolatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról