:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. november 15. 19:20

A Matáv elsőként írta alá a hálózati hozzáférési szerződést a GTS-Datanettel

A Matáv a hazai internetes piac legnagyobb szolgáltatói közül a GTS-Datanet Távközlési Kft.-vel elsőként írta alá a hálózati hozzáférési szerződést. Az új szabályozói környezetben az aláírás jelentőségét növeli, hogy a szerződés a Matáv által felülvizsgált és az internetszolgáltatók számára kedvező irányban módosított feltételek mellett született. A szerződés szabályozza az internetszolgáltatók és a Matáv közötti együttműködés feltételeit.

[HWSW] A Matáv a hazai internetes piac legnagyobb szolgáltatói közül a GTS-Datanet Távközlési Kft.-vel elsőként írta alá a hálózati hozzáférési szerződést. Az új szabályozói környezetben az aláírás jelentőségét növeli, hogy a szerződés a Matáv által felülvizsgált és az internetszolgáltatók számára kedvező irányban módosított feltételek mellett született. A szerződés szabályozza az internetszolgáltatók és a Matáv közötti együttműködés feltételeit.

A távközlési szabályozás alapjaiban változott meg, amikor 2001. december 23-án hatályba lépett a hírközlésről szóló 2001. évi XL. törvény, valamint annak végrehajtási rendeletei. A piac szereplői között addig fennálló szerződéses viszonyok jelentős változtatását követelték meg az új jogszabályok, melyek betartása mellett minden szolgáltató igyekezett a számára legkedvezőbb körülményeket kialakítani, ezért 2001. december 31-étől kezdődően megindult egy szerződéskötési egyeztető folyamat. A Matáv pár nappal ezelőtt ennek a hosszas tárgyalássorozatnak fontos mérföldkövéhez érkezett.

Mint emlékezetes, év elején a távközlési és az internetszolgáltatók közötti vita -- mely épp a hálózati hozzáférési szerződések hiányából fakadt -- odáig fajult, hogy a Matáv kilátásba helyezte az 51-es behívószámok megszüntetését, majd idén ősszel ugyanezzel fenyegetőzött a Hungarotel is.

Ugyan hol a Hírközlési Felügyelet, hol a Hírközlési Döntőbizottság megakadályozta, hogy a szolgáltatók közti vita az internet elérhetetlenné tételéig fajuljon, kevés remény volt, hogy a szolgáltatók dűlőre jussanak a szerződésben szereplő díjak mértékét illetően. A Matáv és a GTS-Datanet közti megállapodás azonban azt sejteti, hogy a közeljövőben -- a többi internetszolgáltatóval is megkötött hozzáférési szerződések után -- rendeződik a szolgáltatók közti ellentét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.