Szerző: Barna József

2002. november 15. 14:35

Michael Capellas lett a WorldCom vezérigazgatója

Michael Capellas
Michael Capellas
[Dow Jones] Hetek óta tartó találgatások végére téve pontot a WorldCom, az Egyesült Államok második legnagyobb távközlési vállalata bejelentette, hogy Michael Capellast, a Compaq korábbi elnök-vezérigazgatóját, a HP héten leköszönt elnökét nevezi ki vezérigazgatóvá és elnökké.

A WorldCom idén nyáron ment csődbe, amikor kiderült, hogy a cég mintegy 7 milliárd dollárral hamisította meg könyvelését annak érdekében, hogy elrejtse veszteségeit. A vállalat bejelentése szerint időközben további 2 milliárd dollár "félrekönyvelésre" derült fény. A vállalat szeptember óta keresett vezérigazgatót. Bernard Ebbers korábbi vezérigazgató áprilisban mondott le, posztját ideiglenesen John Sidgmore korábbi alelnök vette át.

Capellas a kinevezés kapcsán a következőket mondta: "Azért vállaltam el ezt a megbízatást, mert meg vagyok győződve arról, hogy a WorldCom rendelkezik a vezető piaci pozíció visszanyeréséhez szükséges értékekkel, ügyfelekkel és munkatársakkal. Hogy céljainkat elérjük, először ismét ki kell érdemelnünk a piac bizalmát és megbecsülését." A vállalatvezető hozzátette, hogy a WorldCom stabil pénzügyi helyzete (a cégnek több mint 1,4 milliárd dolláros készpénzállománya van) és a további visszaélések elkerülésére tett lépései megkönnyítették számára a döntést.

Még a héten felmerült annak a lehetősége is, hogy Capellas, kinevezése esetén, a WorldCom értékesítésére törekedne. Azonban mielőtt vevőt talál a WorldComra, vissza kell állítania a fogyasztók, befektetők és az igazságügyi szervek bizalmát, ami nem lesz egyszerű feladat. A szövetségi hatóságok korábban már perbe fogták Scott Sullivan volt pénzügyi igazgatót, valamint David Myers kontrollert és Buford Yates pénzügyi osztályvezetőt. Myerst szeptember 26-án bűnösnek mondta ki a bíróság könyvelési csalás, összeesküvés és hamisítás vádpontokban. Yates szintén bűnösnek vallotta magát.

a címlapról