Szerző: Barna József

2002. november 15. 09:40

Rekorderedményről számolt be a Dell

Michael Dell
Michael Dell
[CNET, WSJ] A Dell Computer tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. Az ismét a világ elsőszámú PC-gyártójává avanzsált vállalat rekordnagyságú negyedéves árbevételt ért el, míg nettó nyeresége 33%-kal növekedett. Ugyanakkor a cég jelezte, továbbra sem látja jeleit egy stabil iparági fellendülésnek.

A Dell nettó nyeresége a november 1-jén véget ért harmadik pénzügyi negyedév során 561 millió dollárra, részvényenként 21 centre rúgott, míg árbevétele rekordszintre, 9,1 milliárd dollárra emelkedett. A tavalyi év hasonló időszakában a vállalat 429 millió dolláros, részvényenként 16 centes nyereséget ért el, 7,5 milliárd dolláros forgalom mellett. Az eredmények megfeleltek a Thomson First Call által megkérdezett elemzők prognózisának, és összhangban voltak a Dell október elején megemelt várakozásaival.

A kiváló negyedéves teljesítményt a Dell a globális forgalom éves 28%-os növekedésének tudja be. Ezen belül az adattárolási eszközök forgalma egyedül 73%-kal nőtt, közölte a cég. Michael Dell szerint cége jó szereplése nagyrészt annak is köszönhető, hogy mind az otthoni felhasználók, mind pedig a vállalatok egyre gyakrabban vásárolnak standard alkatrészekből összeállított számítógépeket.

A jelenlegi, negyedik pénzügyi negyedévben a Dell 20%-os éves forgalomnövekedéssel számol, és 9,7 milliárd dolláros árbevétel mellett 23 centes részvényenkénti nyereséget vár. A vállalat vezetői szerint a cég minden piaci szegmensben növelni fogja piaci részesedését, de a legnagyobb növekedés a szezonális trendeknek megfelelően a felhasználói piacon várható.

A Dell tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. A rendes kereskedésben a vállalat részvényeinek árfolyama -- éves rekordot döntve -- 89 centtel 30,94 dollárra emelkedett, majd a tőzsdezárás utáni kereskedésben 30,05 dollárra esett vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról