Szerző: Barna József

2002. november 14. 19:40

Alkalmazottainak 15%-át bocsátja el az AMD

Hector Ruiz
Hector Ruiz
[HWSW] Az Advanced Micro Devices ma sajtóközleményben jelentette be, hogy a jövő év második negyedévéig elbocsátja alkalmazottainak 15%-át. A leépítés része a vállalat idén foganatosított költségcsökkentő intézkedéseinek.

A múlt héten tartott elemzői konferencián az AMD jelezte, hogy a jelenlegi negyedévben jelentős elbocsátások várhatóak. A cég vezetői azonban akkor még konkrét számokat nem közöltek; Hector Ruiz elnök-vezérigazgató csupán annyit mondott, hogy a leépítésekre az idei és a következő negyedév folyamán kerül sor, és azok "jelentős számú" dolgozót érintenek. Korábban Jerry Sanders, a cég igazgatótanácsának elnöke a San Francisco Chronicle-nek úgy nyilatkozott, hogy 10-20%-os létszámcsökkentés várható.

A vállalat -- mai közleménye szerint -- 2000 alkalmazottjától, azaz a foglalkoztatott munkaerő 15%-ától válik meg a jelenlegi és a következő negyedév során. A leépítések nem korlátozódnak régiókra, egyaránt érintik az AMD egyesült államokbeli, európai és ázsiai dolgozóit; közülük 1000 fő már megkapta az elbocsátásról szóló értesítést. A cégnél dolgozók száma így két negyedéven belül 11 000 főre csökkenhet a jelenlegi 13 187-ről. A cég a létszámcsökkentéssel kapcsolatban több százmillió dolláros költséget könyvel el a negyedév során.

A bejelentés kapcsán Hector Ruiz a következőket mondta: "A vállalat sikere a biztos pénzügyi alapokon múlik. Stratégiánk részeként határozott lépéseket teszünk üzemi és beruházási kiadásaink csökkentésére. Ezek egyike a létszámcsökkentés. És noha e lépés fájdalmas és sajnálatos, elkerülhetetlen ahhoz, hogy az AMD teljes mértékben profitálhasson a piac eljövendő fellendüléséből."

Az AMD azt reméli, hogy a költségcsökkentő lépéseknek köszönhetően negyedévenként 100 millió dolláros megtakarítást érhet el. A vállalat célja, hogy az ily módon csökkentett nyereségküszöböt már a jövő év első felében elérje.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról