Szerző: Barna József

2002. november 14. 08:57

Nyereséges, de borúlátó az Applied Materials

James C. Morgan
James C. Morgan
[WSJ] A félvezetőgyártásban használt berendezések legnagyobb gyártója, az Applied Materials tegnap hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A folyamatosan csökkenő megrendelések és forgalom ellenére a vállalat nyereséget ért el, de figyelmeztetett, az iparág fellendülésének jelei egyelőre nem mutatkoznak.

Az Applied Materials az október 27-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben 147,2 millió dolláros, részvényenként 9 centes nyereséget ért el. A tavalyi év hasonló időszakában a vállalat 82,3 millió dolláros, részvényenként 5 centes veszteséget volt kénytelen elkönyvelni egy jelentős átszervezési tételnek köszönhetően. A cég negyedéves forgalma a tavalyi év negyedik pénzügyi negyedévéhez képest 14%-kal 1,45 milliárd dollárra növekedett. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 8 centes részvényenkénti nyereségre számítottak 1,47 milliárd dolláros árbevétel mellett.

Azonban az előző negyedévhez képest 1%-kal csökkent az Applied forgalma, míg a megrendelések 12%-kal estek vissza. A megrendelések csökkenésére a cég még november elején figyelmeztetett, amikor bejelentette: alkalmazottainak 11%-át bocsátja el a jelenlegi negyedévben. A vállalat vezetői szerint az iparágban továbbra is borúsak a kilátások, és a cég legnagyobb ügyfelei is pesszimistán tekintenek a jövőbe.

James Morgan, az Applied elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az utóbbi hetekben számos félvezetőgyártó vállalat csökkentette beruházási keretét, ami természetesen rontja a félvezetőgyártásban használatos berendezéseket előállító cégek piaci kilátásait. A vállalat a jelenlegi, első pénzügyi negyedévben 20%-os forgalomcsökkenéssel számol.

Az állandósuló visszaesés kompenzálása érdekében az Applied Materials az utóbbi időszakban jelentős elbocsátásokat hajtott végre. A vállalat legutóbb november 4-én jelentette be, hogy megválik 1750 alkalmazottjától, dolgozóinak 11%-ától. Az utóbbi 14 hónapban a cég összesen 5500 munkahelyet szüntetett meg.

A vállalat tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. A cég részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 2,5%-kal 14,70 dollárra esett vissza, míg a tőzsdezárás utáni kereskedésben tovább csökkent, 14,16 dollárra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról