Szerző: Barna József

2002. november 12. 14:57

Az AMD tovább bővíti MirrorBit flashmemória-családját

Az Advanced Micro Devices ma sajtóközleményben jelentette be, hogy megkezdte nagyobb tárolókapacitású flashmemória-chipjei mintapéldányainak szállítását. Az új termékek a vállalat MirrorBit technológiáját alkalmazzák.

[HWSW] Az Advanced Micro Devices ma sajtóközleményben jelentette be, hogy megkezdte nagyobb tárolókapacitású flashmemória-chipjei mintapéldányainak szállítását. Az új termékek a vállalat MirrorBit technológiáját alkalmazzák.

Az AMD júliusban adott hírt arról, hogy szállítja MirrorBit architektúrát használó memóriachipjeinek 64 Mbites változatait. A mai bejelentés szerint a cég partnerei számára elérhetővé váltak a 16, 32, 128 és 256 Mbites MirrorBit chipek mintapéldányai is, míg tömeggyártásuk 2003 első negyedévében indul be.

Az AMD állítása szerint a MirrorBit technológia segítségével a flash memóriák kétszer annyi adatot tárolhatnak, mint ezelőtt, anélkül, hogy csökkenne az eszközök teljesítménye vagy a megbízhatósága. A MirrorBit architektúra valódi multibit flash memóriacellákból épül fel, amely azonos teljesítményt és megbízhatóságot biztosít, mint a hagyományos NOR Flash áramkörök.

Az AMD MirrorBit celláiban az adatok két fizikailag elkülönített helyen tárolódnak. A vállalat állítása szerint a bitek fizikai elkülönítése miatt a MirrorBit eszközök sokkal stabilabbak és megbízhatóbbak, mint a konkurens multi-level cellás eszközök, amelyek egy adott fizikai helyen kevesebb töltést képesek tárolni. Az AMD szerint a MirrorBit eszközök gyorsabban programozhatók, írhatók és olvashatók, mint a multi-level cellás (MLC) áramkörök.

A hordozható eszközökben (elsősorban mobiltelefonokban) használatos flash memóriák piaca a tavalyi mélypont után fellendülőben van, a gyártók egyöntetű véleménye szerint kiváltképp az extra funkciókkal ellátott mobiltelefonok megjelenésének és az ezek iránti kereslet növekedésének köszönhetően. Az AMD elmúlt negyedéves pénzügyi jelentésében szereplő egyetlen bizakodásra okot adó adat éppen a flash memóriák vártnál jobb szereplése volt. A cég új technológiák (MirrorBit, Advanced Flash) bevezetésével igyekszik tovább növelni a flash chipek eladásából származó bevételeit a jelenlegi negyedévben, miközben a processzorpiacon rövid távon továbbra sem rózsásak a kilátásai.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról