Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 12. 14:43

Michael Capellas eladná a WorldComot?

Michael Capellas
Michael Capellas
Elemzők és befektetők véleménye szerint amennyiben a HP-tól tegnap távozott Michael Capellas venné át a WorldCom vezérigazgatói tisztségét, mindenképpen a vállalat eladására törekedne, miután kihúzta azt a csődhelyzetből.

"Ha van valaki, aki ki tudja húzni a WorldComot a csávából, az Capellas" -- mondta Carl Lawrence, a Warwick Capital Management ügyvezető igazgatója. "Remek munkát végzett a Compaqnál. De hogy nem lesz könnyű dolga, az biztos." Capellas 1999 júliusában került a Compaqhoz, ahol jelentősen csökkentette a költségeket és javított a raktárkészlet-menedzsmenten, feltámasztva ezzel a céget, majd tavaly ősszel eladta azt a Hewlett-Packardnak. A felvásárlás után Capellas a HP elnöke lett, erről a tisztségéről tegnap mondott le.

A Wall Street Journal szerint a WorldCom csütörtökön nevezi ki Michael Capellast vezérigazgatójává. Az második legnagyobb amerikai távközlési cég idén nyáron ment csődbe, amikor kiderült, hogy a cég mintegy 7 milliárd dollárral hamisította meg könyvelését annak érdekében, hogy elrejtse veszteségeit. A vállalat bejelentése szerint időközben további 2 milliárd dollár "félrekönyvelésre" derült fény.

A WorldCom szeptember óta keres vezérigazgatót. Bernard Ebbers vezérigazgató áprilisban mondott le, posztján Sidgmore alelnök követte, ám ő csak átmenetileg tölti be ezt a pozíciót. Capellas kinevezésekor Sidgmore az igazgatótanács alelnöke lesz. A WorldCom hitelezői szerdán találkoznak. A Wall Street Journal szerint a hitelezőknek is jóvá kell hagyni Capellas kinevezését, mielőtt azt csütörtökön bejelentik. "Az új vezérigazgató első számú feladata hogy eldöntse, a WorldCom képes-e önállóan működni" -- mondta Steve Salopek, a Banc One Investment Advisors elemzője.

Mielőtt Capellas vevőt talál a WorldComra, vissza kell állítani a fogyasztók, befektetők és az igazságügyi szervek bizalmát, ami nem lesz egyszerű feladat. A szövetségi hatóságok korábban már perbe fogták Scott Sullivan volt pénzügyi igazgatót, valamint David Myers kontrollert és Buford Yates pénzügyi osztályvezetőt. Myerst szeptember 26-án bűnösnek mondta ki a bíróság könyvelési csalás, összeesküvés és hamisítás vádpontokban. Yates szintén bűnösnek vallotta magát.

A Compaqnál, illetve később a HP-nál Capellas jelentősen csökkentette a költségeket. A WorldComnál Capellas feladata elsősorban az lesz, hogy megalapozott és hihető pénzügyi eredményekkel szolgáljon, azonban a bizalom visszanyerése nem megy egyik napról a másikra. A 41 milliárd dolláros adósságállományt felhalmozó WorldCom potenciális vevői valószínűleg a kisebb helyi telefontársaságok közül kerülnek ki. A cég esetleges vevője így pillanatok alatt számos vállalati és egyéni előfizetőt szerezhetne.

Azonban még egy nagyobb helyi telefontársaságnak is évekre van szüksége ahhoz, hogy elég erős legyen a WorldCom felvásárlásához, majd további évekre a nyereségküszöb eléréséhez, a nyereséges működésről már nem is beszélve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról