Szerző: Barna József

2002. november 12. 11:42

A harmadik negyedévben nőtt az Intel alapú szerverek piaca

[IDG] A Dataquest piackutató cég által tegnap kiadott jelentés szerint az Intel alapú szerverek piaca növekedett az idei harmadik negyedévben, ami elsősorban a Dell növekvő eladásainak volt köszönhető. Szintén nőtt a munkaállomások piaca, míg a RISC alapú Unix-szerverek piacán visszaesés volt tapasztalható.

[IDG] A Dataquest piackutató cég által tegnap kiadott jelentés szerint az Intel alapú szerverek piaca növekedett az idei harmadik negyedévben, ami elsősorban a Dell növekvő eladásainak volt köszönhető. Szintén nőtt a munkaállomások piaca, míg a RISC alapú Unix-szerverek piacán visszaesés volt tapasztalható.

A jelentés adatai szerint a munkaállomások forgalma a harmadik negyedévben 1,8%-kal 367 710 darabra nőtt, ami 6,5%-os növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az Intel alapú szerverek piaca 2%-kal növekedett a második negyedévhez és 14%-kal a tavalyi év harmadik negyedévéhez képest. Ugyanakkor a RISC processzorokra épülő szerverek forgalma visszaesett: a negyedév során 46 180 darabot értékesítettek, szemben az előző negyedéves 53 956 darabbal.

Az Intel alapú szerverek piacán továbbra is Dell vezette az eladásokat. A vállalat a negyedév során 128 426 szervert értékesített, ami 11%-os növekedés az előző negyedévhez és 27%-os a tavalyi év harmadik negyedévéhez képest. A második helyezett HP forgalma ugyanakkor 121 280 darabra rúgott, ami 3%-os csökkenés az előző negyedévhez és 0,8%-os növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. A harmadik helyen az IBM állt 44 794 értékesített szerverrel. A vállalat eladásai szintén 3%-kal csökkentek az előző negyedévhez viszonyítva, de 23%-kal növekedtek a tavalyi év harmadik negyedévéhez képest.

A Unix-szerverek piacán továbbra is a Sun Microsystems volt az első, ám a vállalat jóval kevesebb szervert (31 782 darab) értékesített a harmadik negyedévben, mint az azt megelőzőben (42 440 darab). A második helyezett IBM azonban növelte forgalmát és piaci részesedését a negyedév során, elsősorban a Sun kárára. Az IBM a harmadik negyedévben 9035 Unix-szervert forgalmazott, ami közel 20%-os piaci részesedésnek felel meg. A harmadik helyen a HP áll 4755 leszállított szerverrel és 10%-os részesedéssel.

A munkaállomások piaca öt negatív negyedév után immár második negyedéve növekedett. E szegmensben szintén a Dell áll az élen 40,5%-os piaci résszel és 149 004 leszállított termékkel. A HP a második helyen tartózkódik 22,1%-os piaci részesedéssel és 81 215 értékesített munkaállomással. Míg az IBM itt is a harmadik helyet szerezte meg 15,3%-os részesedéssel és 56 223 eladott munkaállomással.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.