:

Szerző: Barna József

2002. november 11. 11:59

A Microsoft India meghódítására tör

Bill Gates
Bill Gates
[The New York Times] A Microsoft igazgatótanácsának elnöke, Bill Gates ma kezdi meg négynapos indiai látogatását. Elemzők szerint Gates útjának célja egyebek mellett az, hogy a Linux felé kacsingató ország vezetőinek és népes szoftverfejlesztői táborának hirdesse a Windows operációs rendszer ügyét.

A világ legnépesebb országában a becslések szerint félmillió szoftverfejlesztő dolgozik a világ legnagyobb cégeinek alkalmazásában. Emellett azonban India az egyik legígéretesebb piac is. Mert noha az ország a világ vezető szoftverexportőrei közé tartozik, a PC-penetráció igen alacsony: felmérések szerint az 1 milliárd lakosra jelenleg mindössze 4 millió számítógép jut.

Kínával ellentétben azonban, ahol a központi kormányzat nyíltan a Linux és a nyílt forráskódú operációs rendszerek mellett tette le a voksát, Indiában több mozgástere lehet a Microsoftnak, noha itt a gazdaságosság kiemelt szempontnak számít. Tény, éppen néhány héttel ezelőtt szivárogtak ki olyan információk az indiai informatikai minisztérium berkeiből, melyek szerint a kormány -- számos európai ország példáját követve -- programot indítana (Linux India Initiative) a Linux népszerűsítéséért az állami szférában. Erről azonban Pramod Mahajan informatikai miniszter Gates látogatásának közeledtével nem kívánt nyilatkozni.

A Microsoft azonban minden erejét latba veti annak érdekében, hogy népszerűsítse saját termékvonalát. A cégnek nemrégiben sikerült megnyernie India egyik legismertebb számítástechnikai vezetőjét a cég hirdetései számára. N. R. Narayana Murthy, az egyik vezető indiai szoftvergyártó cég, az Infosys Technologies elnöke a következő szlogen mellett tűnik fel a Microsoft hirdetéseiben: "Le voltam nyűgözve, amikor megláttam a Windows XP-t. Hogyan jutott hozzá a Microsoft a kívánságlistámhoz?"

A várakozások szerint Gates kedvező ajánlatokkal igyekszik megnyerni majd a kormány tagjait és a fejlesztőket. A redmondi cég vezetője Újdelhiben, Bangalore-ban, Bombayben és Hyderabadban tesz látogatást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.