Szerző: Barna József

2002. november 11. 11:59

A Microsoft India meghódítására tör

HIRDETÉS

Bill Gates
Bill Gates
[The New York Times] A Microsoft igazgatótanácsának elnöke, Bill Gates ma kezdi meg négynapos indiai látogatását. Elemzők szerint Gates útjának célja egyebek mellett az, hogy a Linux felé kacsingató ország vezetőinek és népes szoftverfejlesztői táborának hirdesse a Windows operációs rendszer ügyét.

A világ legnépesebb országában a becslések szerint félmillió szoftverfejlesztő dolgozik a világ legnagyobb cégeinek alkalmazásában. Emellett azonban India az egyik legígéretesebb piac is. Mert noha az ország a világ vezető szoftverexportőrei közé tartozik, a PC-penetráció igen alacsony: felmérések szerint az 1 milliárd lakosra jelenleg mindössze 4 millió számítógép jut.

Kínával ellentétben azonban, ahol a központi kormányzat nyíltan a Linux és a nyílt forráskódú operációs rendszerek mellett tette le a voksát, Indiában több mozgástere lehet a Microsoftnak, noha itt a gazdaságosság kiemelt szempontnak számít. Tény, éppen néhány héttel ezelőtt szivárogtak ki olyan információk az indiai informatikai minisztérium berkeiből, melyek szerint a kormány -- számos európai ország példáját követve -- programot indítana (Linux India Initiative) a Linux népszerűsítéséért az állami szférában. Erről azonban Pramod Mahajan informatikai miniszter Gates látogatásának közeledtével nem kívánt nyilatkozni.

A Microsoft azonban minden erejét latba veti annak érdekében, hogy népszerűsítse saját termékvonalát. A cégnek nemrégiben sikerült megnyernie India egyik legismertebb számítástechnikai vezetőjét a cég hirdetései számára. N. R. Narayana Murthy, az egyik vezető indiai szoftvergyártó cég, az Infosys Technologies elnöke a következő szlogen mellett tűnik fel a Microsoft hirdetéseiben: "Le voltam nyűgözve, amikor megláttam a Windows XP-t. Hogyan jutott hozzá a Microsoft a kívánságlistámhoz?"

A várakozások szerint Gates kedvező ajánlatokkal igyekszik megnyerni majd a kormány tagjait és a fejlesztőket. A redmondi cég vezetője Újdelhiben, Bangalore-ban, Bombayben és Hyderabadban tesz látogatást.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 00:46

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.