Szerző: Vörös Péter

2002. november 11. 14:09

Az ázsiai/csendes-óceáni régióban 9,6%-kal emelkedett a PC-forgalom a harmadik negyedévben

[AsiaBizTech] A Gartner piackutató vállalat közölte, hogy az ázsiai/csendes-óceáni régióban (Japán nélkül) 5,6 millió PC-t adtak el az idei év harmadik negyedévében, ami 9,6%-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

[AsiaBizTech] A Gartner piackutató vállalat közölte, hogy az ázsiai/csendes-óceáni régióban (Japán nélkül) 5,6 millió PC-t adtak el az idei év harmadik negyedévében, ami 9,6%-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

Míg Kínában 9,7%-os volt a növekedés a harmadik negyedévben, addig Hongkongban a gazdasági helyzet miatt kialakult alacsony bizalom miatt 1,8%-os volt a visszaesés.

A harmadik negyedévben Kína adta a régióban eladott PC-k 46%-át, a második helyen Dél-Korea végzett, ahol a PC-forgalom 2,7%-kal nőtt. A régió harmadik helyén Ausztrália állt, ahol a PC-eladások 12,5%-kal nőttek.

A kínai Legend továbbra is az első számú PC-gyártó a régióban. A Hewlett-Packard forgalmának növekedése valamivel az átlagos ipari növekedés alatt volt, de a Gartner elemzői szerint a cég teljesítménye jó, figyelembe véve a vállalatnál folyamatban lévő integrációs folyamatot és a készletszint bíztató alakulását.

"Az oktatási szektorban erős volt a növekedés, egyebek között az olyan projekteknek köszönhetően, mint amelyek Kínában, Ausztráliában és Tajvanon folynak" -- jegyezte meg Lillian Tay, a Gartner elemzője. "Az otthoni piacon tapasztalható kereslet is erős volt, részben a kínai ünnepi hét miatt, részben pedig azért mert a gyártók jelentős kedvezményeket nyújtottak a számítógép kiállítások alatt."

A PC-vásárlások továbbra is óvatosak és ingadozóak, a potenciális vásárlók arra várnak, hogy mutatkozzanak a tartós gazdasági növekedés jelei. A globális bizonytalanságok, például a közel-keleti háború veszélye és a terrortámadások jelentős aggodalmat okoznak a régióban, ez további visszafogó erőt jelent a PC-vásárlásoknál.

"Sok vállalat későbbre halasztja a PC-k lecserélését, dacára annak, hogy erre egyre nagyobb szükség van, mivel a 2000. előtt vásárolt gépek elérik hasznos élettartamuk végét" -- mondta Tay. "Ugyanakkor a lecserélés a vállalatok teljesítményétől függ és sok vállalat jelentős költséggondokkal küszködik, ezért a vásárlásokat jövőre halasztják."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról