Szerző: Vörös Péter

2002. november 11. 08:17

A TSMC forgalma a vártnál erősebben emelkedett októberben

[EB News] A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója pénteken bejelentette, hogy forgalma a vártnál nagyobb mértékben emelkedett októberben.

[EB News] A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója pénteken bejelentette, hogy forgalma a vártnál nagyobb mértékben emelkedett októberben.

A TSMC októberi eladásai 441 millió dollárt tettek ki, ez 19,4%-os növekedés szeptemberhez képest. A First Call által megkérdezett elemzők 17%-os növekedésre számítottak.

Harvey Chang, a TSMC alelnöke közölte, hogy a wafereladások főként a karácsonyi szezon közeledtével erősödő fogyasztói keresletnek köszönhetően emelkedtek. Chang azt is elmondta, hogy a negyedik negyedéves waferforgalom a vártnál valamivel magasabb lesz.

Bár a TSMC nem részletezte, hogy honnan származott a kereslet, egyes elemzők szerint annak egyik fő forrása az NVIDIA volt. Szakértők megjegyezték, hogy a Santa Clara (Kalifornia) központú grafikuschip-tervező cég arra kérte a TSMC-t, hogy az emelkedő szezonális kereslet miatt szállítsa le azokat a wafereket, amelyeknek leszállítását a harmadik negyedévben elhalasztották.

"A TSMC forgalomnövekedése mögött az egyik legfontosabb tényező az NVIDIA volt" -- mondta Connor Liu, az SG Securities kutatási igazgatója. Liu elmondta, hogy a tajvani félvezetőgyártó körülbelül 50 ezer 8"-os, korábban megrendelt wafert szállított az NVIDIA számára.

A szakértők úgy vélik, hogy a TSMC forgalmának erősödéséből nem lehet arra következtetni, hogy a félvezetőipar jelentős fellendülésnek indul. "Bár a csatorna készletszintje rövid távon alacsony, ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a végkereslet emelkedik" -- mondta William Dung, a UBS Warburg kutatási igazgatója. "Sok bizonytalanság várható a közeljövőben."

Liu és Dung egyetértenek abban, hogy a TSMC havi forgalma várhatóan csökkenni fog novemberben és decemberben, és ennek eredményeként a cég negyedik negyedéves forgalma szintén vissza fog esni. A két szakértő szerint a United Microelectronics Corp. (UMC), a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának negyedik negyedéves forgalma ehhez hasonlóan csökkenni fog.

Morris Chang, a TSMC elnöke októberben elmondta, hogy a cég nem számít erős fellendülésre 2003 második negyedéve előtt. 2002 első 10 hónapjában a TSMC forgalma 31%-kal 3,9 milliárd dollárra nőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról