:

Szerző: Barna József

2002. november 8. 10:50

Veszteség az NVIDIA harmadik negyedévében; csak jövőre várható az NV30

Az NVIDIA tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat forgalma nem növekedett az előző negyedévhez képest, míg egy jelentős, részvényopciókkal kapcsolatos költség miatt veszteségről számolt be a cég.

Az NVIDIA tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat forgalma nem növekedett az előző negyedévhez képest, míg egy jelentős, részvényopciókkal kapcsolatos költség miatt veszteségről számolt be a cég.

Az október 27-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévben az NVIDIA árbevétele 430,3 millió dollárt tett ki. Ez 18%-kal magasabb a tavalyi év hasonló időszakában elért 365 millió dolláros forgalomnál, ugyanakkor gyakorlatilag nem változott az előző negyedéves 427,3 millió dolláros árbevétellel összehasonlítva. A harmadik negyedévben a cég nettó vesztesége 48,6 millió dollárt, részvényenként 32 centet tett ki, szemben a tavalyi év hasonló időszakában elért 41,3 millió dolláros, részvényenként 24 centes nyereséggel. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 8 centes nyereséget prognosztizáltak.

A vállalat a nettó veszteséget egy 61,8 millió dolláros egyedi költségnek köszönheti, amely a dolgozók árfolyamfüggetlen részvényopcióinak lehívásából keletkezett. Az ügylet során az NVIDIA 18,8 millió részvényopciót váltott át 3,8 millió vállalati részvényre. A vállalat még szeptemberben közölte, hogy az átváltással kapcsolatban jelentős, akár 66 millió dollárra rúgó költségre számít.

Az év első kilenc hónapjában a vállalat 1,44 milliárd dollár árbevételt ért el, szemben a tavalyi év hasonló időszakában realizált 865,8 millió dollárral. Az időszakban a cég nettó nyeresége 39,9 millió dollárra, részvényenként 24 centre rúgott, míg a tavalyi év első kilenc hónapjában 100,9 millió dollárra, részvényenként 60 centre.

A jövőről szólva a cég elnök-vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang elmondta, hogy az NVIDIA jelenleg minden energiáját következő generációs, jelenleg NV30 kódnéven ismert grafikus processzorának fejlesztésére fordítja. A termék a vezető szerint forradalmasítja majd a számítógépes megjelenítés világát. Elemzői kérdésekre válaszolva azonban Huang elismerte, hogy az NV30 piaci megjelenése leghamarabb 2003 első negyedévében várható. Korábban a vállalat még úgy számolt, hogy a termék a karácsonyi szezonra a boltokban lesz.

Az NVIDIA részvényeinek árfolyama tegnap a hírek hatására 10,07%-kal 14,55 dollárra esett vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.