Szerző: Barna József

2002. november 7. 09:50

A Corel elbocsátja alkalmazottainak 22%-át

[Dow Jones] A Corel tegnap jelentette be, hogy a költségek és a nyereségküszöb csökkentése érdekében megválik alkalmazottainak 22%-ától. A 220 főt érintő elbocsátás a vállalat minden részlegét érinti.

[Dow Jones] A Corel tegnap jelentette be, hogy a költségek és a nyereségküszöb csökkentése érdekében megválik alkalmazottainak 22%-ától. A 220 főt érintő elbocsátás a vállalat minden részlegét érinti.

Az egyebek mellett WordPerfect és Corel Draw alkalmazásairól ismert cég azt reméli, hogy a létszámcsökkentésnek köszönhetően évi 12 millió dollárral mérsékelhetőek a bérköltségek. A vállalat közleménye szerint ez "fontos lépés" annak érdekében, hogy a cég ismét nyereségessé váljon és pozitív cash flow-t érjen el. Az elbocsátásokkal kapcsolatban a jelenlegi negyedévben a vállalat 5,8 és 6,3 millió dollár közötti egyszeri átszervezési költséget könyvel el. A Corel alkalmazottainak száma a leépítéseket követően 769-re csökken.

Derek Burney elnök-vezérigazgató elmondása szerint e lépés elkerülhetetlen annak érdekében, hogy a Corel hosszú távon is vonzó legyen a részvényesek számára. A vezető hangsúlyozta, hogy a vállalat elsődleges célja a nyereséges működés visszaállítása a nehéz gazdasági körülmények között is. A cég a jövő év második negyedévében tervezi elérni a nyereségküszöböt.

A Corel az utóbbi időszakban jelentős sikereket ért el irodai programcsomagjaival, noha az elemzők véleménye megoszlik arról, hogy ezek milyen mértékben javíthatják a vállalat eredményeit. A HP augusztusban jelentette be, hogy Pavilion fogyasztói PC-ire a Microsoft szoftverei helyett a WordPerfect Office-t fogják telepíteni. Az akkori bejelentés jelentős áttörés volt a Corel számára. Rá néhány napra a Dell is hasonló bejelentést tett, majd október elején a Sony közölte, hogy asztali PC-in elérhetővé teszi a Corel alkalmazáscsomagját. Legutóbb pedig a Gateway csatlakozott a Corel-táborhoz.

Ezek a megállapodások a WordPerfect reneszánszát jelenthetik: az egykor önálló WordPerfect a Microsoft egyik legjelentősebb vetélytársa volt. A 90-es évek közepén a Novell felvásárolta a céget, majd később eladta a Corelnek. A Microsoft Office alkalmazáscsomag (főként a Windows 95 megjelenése óta) folyamatosan átvette a vezető helyet a piacon, egyes szakértők szerint részben azért, mert a Microsoft szigorú licencmegállapodásokat kötött a hardvergyártókkal. Az utóbbi időben azonban egyre több ügyfél tiltakozik amiatt, hogy a Microsoft új licenctervei drága upgrade-ekre kényszerítik őket, és így olcsóbb alternatívákat keresnek.

A Corel részvényeinek árfolyama tegnap 3,81%-kal 1,01 dollárra csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról