Szerző: Barna József

2002. november 6. 19:08

A Dataquest is borúsabban látja a félvezetőipar helyzetét

[SBN] Számos piackutató vállalat hasonló lépését követve a Dataquest ma csökkentette a félvezetőipar idei és jövő évi növekedési ütemével kapcsolatos előrejelzéseit.

[SBN] Számos piackutató vállalat hasonló lépését követve a Dataquest ma csökkentette a félvezetőipar idei és jövő évi növekedési ütemével kapcsolatos előrejelzéseit.

Tavaly a Dataquest még úgy számolt, hogy idén a félvezetőpiac 3%-kal nő, míg a jövő évben 30%-s növekedés lesz várható. A ma kiadott módosított jelentés ennél jóval szerényebb növekedési ütemet jósol. Az új adatok szerint idén az iparág összbevétele 153,3 milliárd dollár lesz, ami mindössze 0,5%-os növekedés a 2001-es bevételi adatokhoz képest. Tavaly a félvezetőipari termékek globális forgalma 152,5 milliárd dollárt tett ki, ami 32%-os visszaesést jelentett 2000-hez képest. Jövőre, véli a piackutató cég, az éves forgalom eléri a 171,8 milliárd dollárt, ami 12,1%-kal magasabb csupán a jelenlegi évre vonatkozó előrejelzéseknél.

Richard Gordon, a vállalat elemzője egy közleményben így kommentálta a módosított prognózist: "A félvezetőipar fellendülése az idén a várakozásoknak megfelelően alakult. Az első félévben a raktárkészletek feltöltésének köszönhetően a növekedés mértéke nagyobb volt, míg a második félévben gyengébb. És noha a félvezetőipari termékek forgalma az idei harmadik negyedében -- részben a szezonális növekedésnek köszönhetően -- relatíve jól alakult, ez a trend nem folytatódik a negyedik negyedévben."

A cég úgy látja, hogy az iparág egyik derűlátásra okot adó ágazata a mobiltelefonok piaca, míg a PC-piac az idén gyakorlatilag megrekedt. Gordon véleménye szerint a jövő év lesz az átmeneti időszak, amikor lassan megindul a várva várt fellendülés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról