:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 6. 19:05

Alkalmazottainak 20 százalékát bocsátaná el az AMD?

Hector Ruiz
Hector Ruiz
Az AMD vezetői csütörtökön a cég sunnyvale-i központjában tájékoztatót tartanak a befektetők, pénzügyi elemzők és a sajtó képviselői számára. Az eseményen elsősorban a vállalat közeljövőre vonatkozó terveiről lesz szó.

Nem titok, hogy a vállalat jelentős költségcsökkentésre készül. A harmadik negyedéves eredmények közzétételekor az AMD vezetői bejelentették, hogy csökkentik tőkebefektetési keretüket és a kutatás-fejlesztési kiadásokat. A szakértők azonban elbocsátásokra is számítanak. Elemzők szerint a vállalat részvényárfolyama az utóbbi időben elsősorban azért emelkedett, mert mindenki azt várja, hogy az AMD jelentősen csökkenti költségeit.

Hector Ruiz vezérigazgató a San Jose-i Mercury News-nak adott interjújában elmondta, hogy a holnap tájékoztatón számos részletet hoznak nyilvánosságra. Ruiz utalt rá, hogy a cég nem egyszeri "tűzoltásban", hanem hosszú távú, stratégiai jellegű változásokban gondolkodik.

Tavaly az AMD bezárta két régebbi gyárát és jelentő átszervezéseket hajtott végre malajziai üzemében. A vállalat összesen 2300 alkalmazottjától vált meg, ami a teljes létszám mintegy 15 százaléka. Elemzők szerint a holnapi napon az AMD be fogja jelenteni, hogy elbocsátja dolgozóinak 10-20 százalékát, azaz mintegy 1300-2600 embert. Ruiz ezt nem erősítette meg, de nem is cáfolta. "Jelenleg is azon vagyunk, hogy kitaláljuk, mitévők legyünk" -- mondta a vezérigazgató.

Jól értesült források szerint a vállalat nem csak egyes alkalmazottaitól válik meg, de számos épületét és irodáját is értékesíteni fogja, egyben kiszervez egyes feladatokat, mint a bérszámfejtés vagy a raktározás. Olyan pletykák is felreppentek, melyek szerint az AMD főhadiszállását a kaliforniai Sunnyvale-ből a texasi Austinba helyezné át. Hector Ruiz vezérigazgató korábban például Austinban dolgozott, és csak vezérigazgatói kinevezése után költözött Kaliforniába.

Emlékezetes, hogy az AMD harmadik negyedévét jelentős veszteséggel zárta, a cég forgalma pedig közel 40 százalékkal maradt el a várakozásoktól. A vállalat bejelentette, hogy a jövő év első felére halasztja a nyolcadik generációs Athlon (Clawhammer) és a szerverekbe szánt Opteron processzorok piaci premierjét. A harmadik negyedévben a cég processzorpiaci részesedése 11,6 százalékra csökkent. A tavalyi év azonos időszakában a cég részesedése megközelítette a 20 százalékot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.