Szerző: roberto

2002. november 6. 17:24

Megjelent a Linuxvilág magazin novemberi száma

A magazin e havi számának kulcsszava a biztonság, ám mielőtt ez az olvasó számára nyilvánvalóvá válna, át kell verekednie magát a szokásos havi hírblokkon, a láttuk-hallotuk rovat rovat interjúján -- a magazin főszerkesztője az LG magyarországi képviseletének egyik munkatársával, Bálint Andrással beszélgetett --, az UHU Linux Kft. pályázatának kiírásán, a SuSE Linux hamarosan megjelenő új, magyar változatának bemutatásán ( Gibizer Tibor, SuSE Linux 8.1 ), valamint volt munkatársunk, Medgyesi Zoltán kisalföldi, Dróttalan utakon megesett IEEE 802.11b-s kalandjain.

A magazin e havi számának kulcsszava a biztonság, ám mielőtt ez az olvasó számára nyilvánvalóvá válna, át kell verekednie magát a szokásos havi hírblokkon, a láttuk-hallotuk rovat rovat interjúján -- a magazin főszerkesztője az LG magyarországi képviseletének egyik munkatársával, Bálint Andrással beszélgetett --, az UHU Linux Kft. pályázatának kiírásán, a SuSE Linux hamarosan megjelenő új, magyar változatának bemutatásán (Gibizer Tibor, SuSE Linux 8.1), valamint volt munkatársunk, Medgyesi Zoltán kisalföldi, Dróttalan utakon megesett IEEE 802.11b-s kalandjain.

A vezérfonal rovat első cikke (Ibrahim F. Haddad, DSI: biztonságos Linux a távközlésben) az Ericsson Research által fejlesztett DSI (Distributed Security Infrastructure) rendszert mutatja be, amit a linuxos fürtökben jelentkező biztonsági problémák megoldására fejlesztettek ki. A következő cikk (Haddad-Zakrewski, Az osztott biztonsági modell) akár az előző folytatásaként is felfogható: a DSI biztonsági moduljának (DSM) működéséről, és a DSM-fejlesztők előtt álló kihívásokról szól. Ezzel azonban még nincs vége a fürt-témának, a repríz a szaktekintély rovatban bukkan fel, ahol a Beowulf fürtök történetéről, valamint a Beowulf rendszerek első és második nemzedékének különbségeiről olvashatunk.

Ne zavarja meg az olvasót, hogy a magazinban valamilyen felfoghatatlan okból az angol cluster -- "csomó", "nyaláb", "raj", "fürt", sőt az egészen valószerűtlen "klaszter" jelentést is hordozó szó helyett következetesen a városperemre (nem túl szépen) rímelő Linux-telep áll.

Visszatérve a biztonsághoz, Mick Bauer a Rejtett szaglászás-, betörésérzékelés és naplózás c. cikkében a snort csomag lehetőségeit mutatja be, kitérve a snort segítségével megvalósított NDIS (Network Intrusion Detection System) felállítására és a rejtett üzemmódú, hálózaton keresztüli naplózásra. Luno Loureiro a PHP szkriptnyelv biztonsági kérdéseit járja körbe (változói hatókör, külső programok, fájlfeltöltés, cross-site scripting stb.) a PHP programozás és biztonságban; és -- még mindig a vezérfonal rovatban -- egy hosszú cikket olvashatunk a PAM (Pluggable Authentication Module) rendszerről. (Savio Fernandes, KLM Reddy)

A hónap témája beszivárog más rovatokba is: Garzó András az otthoni gépek biztonságával foglalkozó sorozatában az egyszerű tűzfalakról ír, ipchains és iptables példákkal, míg Kolcza Péter a talán kissé rövidre sikerült MRTG -- nem csak a hálózat figyelésére! c. írásában a Multi Router Traffic Grapher csomag lehetőségeit mutatja be.

Szaló András remek írása (A GNU fordítógyűjtemény) a GCC "fejlesztőkörnyezetet" működését mutatja be a forráskód előfeldolgozásától a kész bináris állomány létrejöttéig, lépésről lépésre. Inkább érdekes, mint hasznos Macrel Gagné receptje a linuxos mozgásérzékelő rendszer felállításához (Egy kis biztonság videóöntettel), míg a magyar fejlesztésű linuxos számlázóprogramok bemutatása (Gibizer Tibor) az előbbi szempontrendszer másik pólusán helyezhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról