Szerző: Ady Krisztián

2002. november 6. 13:54

Bill Gates szerint a holnap debütáló Tablet PC új korszakot teremt a számítástechnikában

A Microsoft igazgatótanácsának elnöke, Bill Gates holnap mutatja be legújabb játékszerét, a Tablet PC-t. Gates szerint a Tablet PC teljesen új korszakot teremt a hordozható számítástechnikában és hamarosan minden iroda nélkülözhetetlen kellékévé válik. Elemzők azonban nem osztják a véleményét.

A Microsoft igazgatótanácsának elnöke, Bill Gates holnap mutatja be legújabb "játékszerét", a Tablet PC-t. Gates szerint a Tablet PC teljesen új korszakot teremt a hordozható számítástechnikában és hamarosan minden iroda nélkülözhetetlen kellékévé válik. Elemzők azonban nem osztják a véleményét.

A Microsoft 400 millió dollárt költött a Tablet PC alapjául szolgáló technológiák, valamint a "Windows XP Tablet PC Edition" operációs rendszer kifejlesztésére és további 70 millió dollárt különített el a marketing kampányra. Bill Gates meggyőződése szerint öt éven belül a Tablet PC lesz a legnépszerűbb személyi számítógép.

A szkeptikusok szerint azonban a készülékek nem olyan meggyőzőek, ugyanis kicsi a képernyőjük mérete, csak rövid ideig használhatók akkumulátorról, túl drágák és egyáltalán nem biztos, hogy a fogyasztóknak szüksége van rájuk. Azt ugyan mindenki elismeri, hogy bizonyos alkalmazási területeken a Tablet PC igen kényelmesen használható, azonban ez nem elég az átütő sikerhez.

A Microsoft csütörtökön minden esetre útjára indítja a Tablet PC. A redmondi cég mögött jelenleg nem kevesebb mint 13 különböző gyártó áll, akik mind bemutatják saját Tablet PC-iket. Az Egyesült Államokban számos nagyvárosban tartanak nagyszabású rendezvényt, ahol a látogatók megnézhetik, kipróbálhatják és meg is nyerhetik a számítógépeket.

A Tablet PC-k általában 1,5 kilogramm körüli tömegű számítógépek, amelyeknek mérete megegyezik egy mininotebook-éval. A 10 vagy 12 hüvelykes kijelzőre elektromágneses elven működő tollal lehet írni, a számítógépek operációs rendszere (Windows XP Tablet PC Edition) képes a kézírás felismerésére, így az adatbevitel egyszerű. Egyes Tablet PC-k valóban csak kézírással vezérelhetők, másoknak azonban saját billentyűzete is van, amelyet be lehet csukni.

A Tablet PC-k valóban rendkívül jól használhatók akkor, ha valakinek mondjuk adatokat kell bevinnie egy táblázatba, például egy biztosítási ügynöknek vagy egy egészségügyi dolgozónak. A Tablet PC-hez hasonló készülékek már eddig is léteztek, azonban a Microsoft szerint a szabványosítás és a széles körű iparági támogatás miatt a Tablet PC-k olcsóbbak lehetnek, mint az eddig használt berendezések. A konfigurációk ára erősen változó. A HP alapkiépítésű Tablet PC modellje 1699 dollárért lesz kapható, az Acer csúcsgépéért viszont 2395 dollárt kérnek, igaz ez utóbbi vezeték nélküli adatátvitelt is támogat.

Elemzők rámutatnak, hogy bizonyos esetben sokkal inkább megéri ilyen feladatokra egy kéziszámítógépet használni, amely kisebb, könnyebb, olcsóbb és egy akkumulátor-feltöltéssel akár napokon keresztül is működőképes. A Tablet PC-k rendszerint nem bírják tovább 1-2 óránál. A HP Tablet PC kivételével a számítógépek alacsony fogyasztású Intel mobil processzorokra épülnek. A HP konfigurációja a Transmeta Crusoe chipre épül.

A széles körű iparági támogatás ellenére a gyártók között is vannak szkeptikusok. A Dell például eleinte kizárólag csak más gyártók Tablet PC-it forgalmazza, saját terméket nem épít. Elemzők szerint a Tablet PC akkor lehet igazán sikeres, ha sokkal tovább működhetne akkumulátorról, azonban ehhez a jelenleginél is kevesebbet fogyasztó processzorok és főleg energiatakarékosabb kijelzők szükségesek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról