:

Szerző: Barna József

2002. november 5. 13:57

Elbocsátásokra kényszerül az Applied Materials

James C. Morgan
James C. Morgan
[WSJ] A félvezetőgyártásban használatos berendezések legnagyobb gyártója, az Applied Materials tegnap bejelentette, hogy a félvezetőipart sújtó tartós visszaesés miatt jelentős mértékű elbocsátásokra kényszerül. A vállalat a munkaerő 11%-át építi le a jelenlegi negyedévben.

A cég összesen 1750 alkalmazottat kénytelen elbocsátani. Nyolcszáz munkahely szűnik meg a Szilícium-völgyben, kétszáz Austinban, míg a további elbocsátások egyéb egyesült államokbeli és külföldi kirendeltségeknél esedékesek. A vállalat egyben közölte, hogy a leépítésekkel kapcsolatban átszervezési költségeket könyvel el a január 26-án véget érő jelenlegi negyedévben, a költségek nagyságát azonban nem fedte fel.

James C. Morgan, az Applied vezérigazgatója közleményében a következőket mondta a lépéssel kapcsolatban: "Fájdalmas, de szükséges döntést hoztunk annak érdekében, hogy a vállalat működését szinkronba hozzuk a jelenlegi üzleti körülményekkel, és egyben biztosítsuk a jövőbeni növekedést. A piacon állandósult bizonytalanság kemény költségcsökkentő intézkedéseink ellenére is szükségessé tette további lépések meghozatalát. Ugyanakkor arra törekszünk, hogy technológiai és infrastrukturális befektetéseinket megőrizzük, hiszen az Applied Materials így lesz képes újult erővel felülemelkedni a visszaesés időszakán."

A félvezetőgyártásban használt berendezések piacán a világ legnagyobb gyártójának számító Applied Materials eredményeit negatívan érintette az iparágat hosszú ideje sújtó visszaesés, hiszen a gyártók ilyen körülmények között késleltetik a korszerű gyártási technológiák bevezetését. Tavaly a vállalat 4700 állást szüntetett meg.

A cég tegnap tőzsdezárás után jelentette be az elbocsátásokat. A rendes kereskedésben a vállalat papírjainak értéke 73 centtel 16,46 dollárra emelkedett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.