Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 4. 13:02

Microsoft-per: Vége! Vége?

Colleen Kollar-Kotelly
Colleen Kollar-Kotelly
Pénteken kihirdetett döntésében Colleen Kollar-Kotelly szövetségi bírónő gyakorlatilag érdemi változtatás nélkül hagyta helyben a Microsoft és az amerikai szövetségi államok közötti megállapodás-tervezetet, ami azt jelenti, hogy belátható időn belül pont kerülhet a Microsoft ellen öt éve indított antitröszt-eljárás végére. A bírónő elutasította a szigorúbb büntetést követkelő kilenc állam követeléseit.

Kollar-Kotelly csupán néhány változtatást kért a megállapodásban, többek között azt, hogy a Microsoft tegye közzé a Windowsban használt kommunikációs protokollokat. A bírónő ezen felül módosított a Microsoft felett gyakorolt ellenőrzőbiztosság összetételén is. Az eredeti megállapodás-tervezet szerint ugyanis egy műszaki bizottságnak és egy belső felelősnek kellett volna gondoskodnia róla, hogy a redmondi cég betartsa az előírásokat, azonban ezek könnyen befolyásolhatók lettek volna a cég által.

Ezért Kollar-Kotelly úgy határozott, hogy egy bizottságot kell felállítani, amely a Microsoft igazgatótanácsának tagjait is tartalmazza. A cégnek alkalmaznia kell egy biztost, aki mind a bizottságnak, mind pedig a cég vezérigazgatójának beszámolási kötelezettséggel tartozik. Mivel a bizottság vállalati vezetőkből és nem-Microsoft alkalmazottakból áll, várhatóan sokkal inkább be tudja majd tartatni a cég kötelezettségeit.

A Microsoft közleményében szigorúnak, de igazságosnak nevezte a megállapodást. "Komoly követleményeket támaszt a Microsofttal szemben, de lehetővé teszi, hogy rovábbra is fejlesszünk és készítsünk olyan termékeket, amelyek igazodnak a vásárlóink változó igényeihez. Tudjuk, hogy a kormány és a versenytársaink szigorúan odafigyelnek ránk és minden erőnkkel azon leszünk, hogy megfeleljünk a szigorú elvárásoknak" -- áll a vállalat által kiadott közleményben.

Bill Gates, a cég igazgatótanácsának elnöke jelentős mérföldkőnek tartja Kollar-Kotelly pénteki ítéletét. "A megállapodás új felelősségeket ró a Microsoftra, amelyeket elfogadunk" -- mondta Gates. "Személyesen el vagyok kötelezve az iránt, hogy megfeleljünk ezeknek." Steve Ballmer, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a megállapodás betartása a Microsoft egyik első számú feladata és minden alkalmazottjának személyes érdeke és felelőssége.

A szigorúbb büntetésért folyamodó kilenc állam egyike Iowa volt. Tom Miller, az állam főügyésze elmondta, hogy a pénteki bírói ítélet csupán a per újabb szakaszát jelenti, azonban nem árulta el, hogy Iowa fellebbezni kíván-e. "Meg kell vizsgálnunk a döntést és meg kell vitatnunk a többi állammal" -- mondta. Szakértők szerint azonban senkinek sem érdeke, hogy tovább folytatódjon a per, amely szinte napra pontosan öt éve, 1997. október 20-án kezdődött.

Az Egyesült Államok főügyésze, John Ashcroft szerint Kollar-Kotelly döntése helyes volt. "Az ítélet jelentős győzelem a fogyasztók és vállalatok számára, akik azonnal érezhetik az előnyeit" -- áll Ashcroft péntek délután kiadott közleményében. A főügyész rámutatott, hogy az Igazságügyi Minisztérium "elkötelezett azért, hogy betartassa a Microsofttal a megállapodást, és szigorúan vizsgálja a céget".

Elégedetten nyilatkozott Iowa főügyésze, Tom Miller is, aki rámutatott, hogy egyes szigorítások -- például a Microsoftot ellenőrző bizottság összetételének megváltoztatása -- a kilenc állam javaslatára kerültek bele a megállapodásba.

Richard Blumenthal, Connecticut állam főügyésze történelminek nevezte a megállapodást, hozzátéve, hogy a kilenc állam többet tudott elérni, mint a szövetségi kormányzat. "Többet akartunk és többet is kaptunk" -- mondta. Blumenthal azonban nyomatékosította, hogy "az utolsó fejezet még nincs lezárva". Blumenthal rámutatott, hogy a bírói ítélet alapján a perköltségeket a Microsoftnak kell állnia, amelyet az államok szigorúan számon fognak kérni a vállalaton.

Jogi szakértők szerint a Microsoft könnyen megúszta a dolgot. Donald Falk, a Palo Alto-i Mayer, Brown, Rowe & Maw ügyvédi iroda trösztellenes ügyekben járatos szakértője szerint az ítélet után a Microsoft egy olyan róka, aki szabadon garázdálkodhat a baromfiudvarban. "Azt hittem, a bíró olyan döntést hoz, amely enyhíti a Microsoft által okozott károkat. De nem ez történt. Az ítélet alapjában véve azt mondja ki, hogy ha bankot raboltál, megtarthatod a pénzt és legközelebb is rabolhatsz, de nem ugyanezzel a módszerrel" -- mondta Falk.

Más szakértők rávilágítanak, hogy az ítélet semmit nem tesz annak érdekében, hogy a Microsoft az asztali operációs rendszerek piacán szerzett egyeduralmát ne tudja felhasználni más piacokon is. "Nincs változás a megállapodás lényegében, amennyiben a róka továbbra is garázdálkodik a baromfiudvarban, legfeljebb időnként bejöhet valaki egy puskával" -- mondta Mark Ostrau, a műszaki jogra szakosodott Fenwick & West LLP munkatársa.

Colleen Kollar-Kotelly bírónő 344 oldalas ítélete elolvasható a Disctrict of Columbia szövetségi bíróság honlapján. A Microsoft ellen indult antitröszt eljárás történetét tárgyaló cikkünk itt tekinthető meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról