:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 31. 13:27

Az Infineon a ProMOS gyártókapacitásának 100 százalékára pályázik

Thomas Schwarcz
Thomas Schwarz
Az Infineon Technologies újratárgyalná a tajvani Mosel Vitelic-kel kötött megállapodást, hogy megszerezhesse a ProMOS vegyesvállalat gyártókapacitásának 100 százalékát. Ezt a német félvezetőgyártó alelnöke, Thomas Lee Schwarcz jelentette be egy tajvani sajtókonferencián. Amennyiben a két vállalat nem tud megállapodni, az Infineon eladja 29 százalékos tulajdonrészét a ProMOS-ból és várhatóan megszünteti a 0,11 mikronos csíkszélességű félvezetőgyártási technológia licencelését a cégnek. A Mosel Vitelic képviselője szerint azonban a vállalat keresztlicenc-megállapodás keretében jutott hozzá a 0,11 mikronos gyártástechnológiához és az Infineon lépése nem érintené azt.

A ProMOS közleménye szerint az Infineonnal egy önálló licencmegállapodást írt alá, amely független a Mosel Vitelictől, így a céget semmiben sem érinti az Infineon és a Mosel Vitelic közötti vita. A ProMOS szerint az Infineon korábban már bejelentette, hogy a megállapodás akkor is érvényben marad, ha nem tud megegyezni a Mosel Vitelic-kel. A Mosel Vitelic képviselője szerint az Infineon annak ellenére kedvezőtlen megjegyzéseket tett a ProMOS Technologies-ra, hogy résztulajdonosa a tajvani cégnek és ezzel jelentősen csökkentette a részvények árfolyamát.

A ProMOS-tól származó információk szerint amennyiben az Infineon valóban felmondja az idén megkötött szerződést, akkor a ProMOS által igénybe vehető gyártókapacitás a jelenlegi 10 százalékról 48 százalékra növekedne. A Mosel Vitelic jelenleg a ProMOS gyártókapacitásának 52 százalékával rendelkezik. A hirtelen megnövekedett gyártókapacitás komoly problémát jelenthet a ProMOS számára, hiszen a tajvani cég nem rendelkezik az Infineonhoz hasonlóan ismert márkanévvel és értékesítési lánccal, ami megnehezíti a legyártott memóriachipek eladását. Ugyanezen okból a Mosel Vitelic sem igazán tudna mit kezdeni a felszabaduló kapacitással.

A ProMOS a tajvani memóriagyártók közül elsőként indítja be 300 milliméteres wafereket feldolgozó DRAM-gyárát. Emellett a vállalat egy 200 milliméteres wafereket feldolgozó üzemmel is rendelkezik. Ráadásul a német cég nemrégiben növelte részesedését a ProMOS-ban. Az Infineon nemrégiben több tajvani memóriagyártóval -- Winbond és Nanya -- kötött együttműködési megállapodást, amely mind gyártásra, mind pedig technológiai fejlesztésekre kiterjed, illetve egy várhatóan 2004-re elkészülő gyár felépítését is magában foglalja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.