Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Tovább folytatódhat Magyarországon a merevlemez-gyártás?

Bodnár Ádám, 2002. október 30. 17:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Videoton bejelentette, hogy számos multinacionális vállalattal folytat tárgyalásokat az IBM által bezárni kívánt székesfehérvári merevlemez-gyártó üzem hasznosításáról.

A Videoton bejelentette, hogy számos multinacionális vállalattal folytat tárgyalásokat az IBM által bezárni kívánt székesfehérvári merevlemez-gyártó üzem hasznosításáról.

"Eddig nyolc multinacionális céggel léptünk kapcsolatba, akik érdeklődnek az üzem iránt" -- mondta Sinkó Ottó vezérigazgató-helyettes a Reutersnek. Az az üzem, ahol az IBM merevlemezek készülnek, a Videoton tulajdonát képezi, a székesfehérvári elektronikai vállalat csupán bérbeadta azt az IBM-nek. Sinkó szerint több merevlemez-gyártó cég is jelezte, hogy a jövőben hasznosítaná a gyárat, azonban a tárgyalások várhatóan egész jövő nyárig tartanak majd.

Emlékezetes, hogy az IBM a múlt héten jelentette be, hogy november 30-ig bezárja a székesfehérvári üzemet, ezután pedig leszereli a gyártósorokat és kiüríti az épületet. A gyár bezárásával 3700 székesfehérvári munkahely szűnt meg: a rendszerváltás óta ez volt a legnagyobb volumenű elbocsátás az országban.

Bár nyáron már szó esett egy ezer fős létszámcsökkenésről, egészen az utolsó, augusztus 29-i hivatalos tájékoztatásig nem merült fel a fehérvári üzem felszámolása -- mondta Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere. A kölcsönzött dolgozókat leszámítva összesen 2100 munkavállalótól válik meg az IBM.

Az egyébként igen kedvező foglalkoztatottsági mutatókkal bíró Fejér megyében a 2100 fős elbocsátás is érzékelhető változásokat hoz majd: csak Székesfehérváron 6000-6500 munkanélkülit tartanak nyilván, a 2100 IBM-es dolgozó elbocsátása -- amennyiben nem teljesülnek a két helyi cég által tett korábbi, 1400 dolgozó átvételére vonatkozó ígéretek -- kedvezőtlenül hathat az elhelyezkedési esélyekre.

Az 1994-ben létrehozott fehérvári gyáregység -- mely hazánk egyetlen olyan üzeme, ahol merevlemezeket gyártanak -- adja a megyeszékhely iparűzési adójának négy százalékát.