:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 30. 14:26

A RealNetworks nyílt forrásúvá tette internetes médialejátszóját

A RealNetworks kedden bejelentette, hogy nyílt forrásúvá teszi internetes médialejátszóját, hogy minél több szoftver- és hardverfejlesztő implementálhassa a technológiát. A cég nem titkolt célja, hogy technológiáit kváziszabvánnyá változtassa, mielőtt a Microsoft Windows Media túlságosan nagy teret nyerne a piacon. A nyílt forrás segítségével a gyártók és fejlesztők olyan alkalmazásokat készíthetnek, amilyeneket csak akarnak -- mondta Dan Sheeran, a RealNetworks Media Systems részlegének alelnöke.

A RealNetworks kedden bejelentette, hogy nyílt forrásúvá teszi internetes médialejátszóját, hogy minél több szoftver- és hardverfejlesztő implementálhassa a technológiát. A cég nem titkolt célja, hogy technológiáit kváziszabvánnyá változtassa, mielőtt a Microsoft Windows Media túlságosan nagy teret nyerne a piacon. "A nyílt forrás segítségével a gyártók és fejlesztők olyan alkalmazásokat készíthetnek, amilyeneket csak akarnak" -- mondta Dan Sheeran, a RealNetworks Media Systems részlegének alelnöke.

A forráskód nyílttá tétele annak a korábban meghirdetett kezdeményezésnek a része, amelynek keretében a RealNetworks egy univerzális platformot szeretne teremteni a digitális tartalmaz küldéséhez, fogadásához és kezeléséhez. A RealNetworks szerint a nyílt forráskód miatt a technológiáját a közeljövőben egyre több platformon, illetve eszközben használják majd.

A vállalat júliusban adta ki Helix Universal Server multimédiás szerver-alkalmazását, amely Windows, Unix és Linux operációs rendszereken egyaránt működik. A Helix forráskódja egy speciális licenc keretében részben nyilvánosan elérhető azon fejlesztők számára, akik saját igényeikhez szeretnék alakítani. A RealOne Player alapjául szolgáló Helix DNA kliens forrása is licencelhető lesz a közeljövőben -- mondta Sheeran hozzátéve, hogy máris számos fejlesztő használná a technológiát saját alkalmazásaiban.

A Microsoft számos vállalattal működik együtt a Windows Media technológia elterjesztésének érdekében, azonban a RealNetworks tegnapi lépése gyakorlatilag bárki számára lehetővé teszi, hogy programjában vagy készülékében felhasználja a Helix technológiát, amely ráadásul a Microsoft formátumokat is támogatja.

"Minél több tartalom készül a mi technológiánkkal, annál jobban megy majd a PC-s üzletág" -- mondta Sheeran utalva a RealOne előfizetéses médiaszolgáltatásra. "Minél több eszközre tudjuk eljuttatni a tartalmat, annál nagyobbak a lehetőségeink."

A Helix DNA technológia kétféle licenckonstrucióban lesz elérhető. Az első a teljesen nyílt forrású változat, amely ingyenes, azonban nem tesz lehetővé kereskedelmi jellegű felhasználást. Azon cégek, amelyek a Real technológiát kereskedelmi céllal használnák, az évente eladott első egymillió szoftver vagy készülék után még nem kell díjat fizessenek, azután azonban darabonként 10 centet kell fizetniük a RealNetworks-nek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.