:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. október 31. 16:26

Jelentősen emelkednek a broadband bevételek az Ázsia/Csendes-óceáni régióban

[ZDNet] Az IDC piackutató vállalat szerint jövőre megduplázódnak a szélessávú internetezésből származó bevételek az ázsiai/csendes-óceáni régióban.

[ZDNet] Az IDC piackutató vállalat szerint jövőre megduplázódnak a szélessávú internetezésből származó bevételek az ázsiai/csendes-óceáni régióban.

Renee Gamble, az IDC elemzője szerint a forgalom az idei 7,8 milliárd dollárról 15,8 milliárd dollárra emelkedik 2003-ban. "Ezen belül jelentős tényező az ausztráliai növekedés, véleményünk szerint itt erőteljesen emelkedni fognak a broadband bevételek" -- mondta Gamble.

Ausztráliában igen jelentős a vállalati internetelőfizetés aránya a broadband piacon, és ebben a szegmensben jóval magasabb a felhasználóra jutó átlagos bevétel, mivel itt (a régió többi országától eltérően) a sávszélesség-felhasználáson alapuló, meglehetősen drága konstrukciót alkalmaznak. Ennek eredményeként Ausztrália az ázsiai/csendes-óceáni régió (Japán nélkül) teljes broadband forgalmának jelentős részét teszi ki.

További kulcsfontosságú tényező a bevételek növekedése mögött az a gyakorlat, miszerint a vállalatok a broadband szolgáltatásokat a bérelt vonali alternatívák helyet használják. Az IDC szerint bár a szélessávú szolgáltatások ára viszonylag magas, még így is versenyképes alternatívát és magasabb sebességet jelentenek a bérelt vonali szolgáltatásokhoz képest.

Ezek a tényezők ellensúlyozzák a jelentős árnyomást, amely egyrészt a sávszélesség magas rendelkezésre állásából, másrészt a régió viszonylag gyenge gazdasági helyzetéből fakad. Gamble szerint a broadband piacon egyre nagyobb a verseny, új szolgáltatók és új technológiák (pl. Ethernet internet-hozzáférés, menedzselt vezeték nélküli LAN szolgáltatások) jelennek meg.

Az előfizetők száma nem fog túl gyorsan emelkedni: az idei év végére várható 16,22 millió broadband előfizetővel szemben jövőre 22,53 millió szélessávú internet előfizető lesz az IDC szerint. Gamble elmondta, hogy az előfizetők többsége Dél-Koreában van, a növekedés leginkább Ausztráliában, Kínában és Tajvanon lesz.

Ami az Ázsia/Csendes-óceáni régió távközlési szolgáltatási piacának egészét illeti, az IDC szerint jövőre kétszámjegyű növekedés várható: 2003-ban a piac meg fogja haladni a 180 milliárd dollárt. A szélessávú internetezésen kívül a legnagyobb forgalomnövekedés a mobiltelefon-piacon, valamint a PSTN és a VoIP területeken lesz.

Az IP-VPN szolgáltatások iránti kereslet várhatóan drasztikusan emelkedni fog, de itt az összehasonlítási alap viszonylag alacsony. Gamble szerint a régió mobiltelefon-piaca a 2001-es 250 millió előfizetőről több mint 550 millióra fog emelkedni 2006-ra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.