Szerző: Ady Krisztián

2002. október 29. 17:07

A Dell szerint javul a globális hardverkereslet

Michael Dell
Michael Dell
[Bloomberg] Michael Dell, a Dell Computer elnök-vezérigazgatója tegnap kijelentette, hogy a vállalat a hardverkereslet javulását tapasztalja az utóbbi időkben. A szakértők szerint ez további bizonyíték arra, hogy a cég megerősödve vészeli át a PC-eladások visszaesésének időszakát.

"A globális kereslet némi erősödését tapasztaltuk az utóbbi egy-másfél hónapban" -- mondta Dell egy tokiói sajtótájékoztatón, ahol bemutatta a vállalat eddigi legkisebb asztali számítógépét. "Bár a PC-k széles körű lecserélését a vállalati nyereségek javulása fogja meghatározni, a Dell tovább növelte piaci részesedését."

Az IDC piackutató vállalat október elején közölte, hogy a harmadik negyedévben a Dell lehagyta a Hewlett-Packardot, és újra a világ legnagyobb PC-gyártójává lépett elő. A kiváló értékesítési csapatnak és marketingstratégiának köszönhetően a vállalatnak sikerült megvernie a riválisokat és növelni az eladásokat az enyhe kereslet ellenére, vélik a befektetők.

"A Dell különleges eset" -- mondta Shigemi Nonaka, a Polestar Investment Management elnöke. "Az általános számítógépkereslet fellendülése leghamarabb a jövő év közepén várható."

Az IDC szerint a harmadik negyedévben a Dell piaci részesedése 16% volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 13,5%-kal. A piackutató vállalat szeptemberben 1,1%-ra (135,5 millió darabra) csökkentette az idei PC-forgalom növekedését, júniusban még 4,7%-os növekedést jósolt az IDC. Az okok: a korábban vártnál gyengébb karácsonyi forgalom és a vállalati kiadások lassú javulása.

"Továbbra is jelentős gazdasági kihívásokkal kell szembenéznünk világszerte, de a Dell sikereket ér el azáltal, hogy figyelmének összpontjában kérlelhetetlenül az ügyfelek állnak" -- mondta Dell. "Különösen Japánban és az ázsia/csendes-óceáni régióban igen jók a lehetőségeink."

A Dell október 1-jén közölte, hogy a harmadik pénzügyi negyedévben a forgalom a vártnál nagyobb mértékben 9,1 milliárd dolláros rekordszintre fog emelkedni, mivel a cég a riválisok kárára tud terjeszkedni és javulnak a vállalati adattároló-eszközök eladásai.

A Dell részvényárfolyama hétfőn 7 centtel (0,24%-kal) 28,97 dollárra csökkent. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 21,90-30,52 dollár között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról