:

Szerző: Ady Krisztián

2002. október 28. 12:01

A harmadik negyedévben 0,9 százalékkal csökkent a globális PDA-piac

A világszerte eladott kéziszámítógépek száma a harmadik negyedévben 2,6 millió darabra rúgott, amely 0,9 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakában regisztrált szintnél -- jelentette be a Gartner Dataquest.

A világszerte eladott kéziszámítógépek száma a harmadik negyedévben 2,6 millió darabra rúgott, amely 0,9 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakában regisztrált szintnél -- jelentette be a Gartner Dataquest.

Az év első kilenc hónapjában értékesített kézigépek száma 8,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2001 első kilenc hónapjában. A Gartner elemzői szerint különösen jó ünnepi szezon kellene ahhoz, hogy a piac továbbra is növekedő pályán maradjon.

A harmadik negyedévben az összes eladott kéziszámítógép 58 százaléka származott a három legnagyobb gyártótól (Palm, HP és Sony). A Palm piaci részesedése felülmúlta a 30 százalékot, a legnagyobb növekedést a Sony és a Toshiba érték el: előbbi 280 százalékkal, utóbbi pedig 1705 százalékkal növelte eladásait. A Toshiba dinamikus növekedése elsősorban annak tudható be, hogy a cég viszonylag új szereplő a PDA-piacon.

"A Palm már messze nem olyan domináns, mint egykoron volt, de továbbra is kétszer annyi gépet adott el, mint a második legnagyobb gyártó, a HP" -- mondta Todd Kort, a Gartner vezető elemzője. "A Sony eladásai közel megháromszorozódtak 2001 harmadik negyedévéhz képest. A vállalat már a HP-t támadja és második helyre tör. 2002-ben a Sony átlagosan minden hónapban bemutatott egy új kézigépet."

Az amerikai piacon a Palm közel 40 százalékos részesedésével továbbra is magabiztosan vezet, a Sony 19 százalékos részesedésével megszerezte a második helyet, a HP 15 százalékos piaci részesedése a harmadik helyre volt elég. A Sony amerikai PDA-eladásai közel négyszeresen múlták felül a tavalyi harmadik negyedéves szintet.

A globális PDA-piac történetében először a Microsoft Pocket PC platformra épülő gépek az összes eladott mennyiség több mint 30 százalékát tették ki, tavaly a harmadik negyedévben ez csupán 16,2 százalék volt. A Palm OS a piac 48,6 százalékát szerezte meg, amely gyakorlatilag azonos a tavalyi szinthez képest.

"Lassú de biztos csökkenés után a Palm OS piaci részesedése stabilizálódni látszik, de a negyedik negyedévben a Pocket PC készülékek agresszív árazása alig hagyja majd levegőhöz jutni a Palm OS-re építő gyártókat. A Dell és a Toshiba vezeti majd ezt a harcot. A Dell belépése a piacra egy olyan korszak kezdetét jelenti, amikor a gyengébb és kisebb szereplőknek el kell hagyniuk a piacot" -- mondta Korr.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.