:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 28. 09:36

Michael Dell hivatalosan is megerősítette cége kéziszámítógépekkel kapcsolatos terveit

Michael Dell
Michael Dell
Michael Dell, a Dell Computer vezérigazgatója egy Japánban tartott sajtókonferencián bejelentette, hogy a vállalata hamarosan belép a kéziszámítógépek piacára, de egyelőre csak mérsékelt növekedésre számít ezen a területen. "Ez messze nem olyan stratégiailag fontos piac, mint a szerverek, a tárolóeszközök vagy a szolgáltatások" -- mondta Dell. "Növekedő, de ma még elég kis piac."

Dell nem árulta el, pontosan mikor várható az első Dell kéziszámítógép, mindössze annyit mondott, hogy az Egyesült Államokban hamarosan bejelentik. A készülék a Microsoft Pocket PC platformra épül majd. "Több szabvány versenyez egymással, de mi a Microsoft Pocket PC-ben látjuk a legnagyobb lehetőségeket" -- mondta Dell.

A hírek szerint a vállalat két Intel XScale processzorra épülő, Pocket PC 2002 operációs rendszert futtató tenyérgéppel jelentkezik, amelyek 199, illetve 299 dollárba kerülnek. A bejelentés a novemberi Comdex kiállításon várható.

Egy nemrégiben nyilvánossága került Dell-dokumentum szerint a készülékek 3,5 hüvelyk átlójú színes kijelzővel, CompactFlash és Secure Digital bővítőhellyel, valamint a navigációt megkönnyítő "jog dial" gombbal rendelkeznek majd. Az olcsóbb modell 300, a drágább verzió pedig 400 MHz-es processzort tartalnaz. A készülékeket a tajvani Acer gyártja a Dell megrendelésére.

A relatív olcsónak tekinthető Dell tenyérgépek sokak szerint jelentős sikerre vihetik a Microsoft Pocket PC operációs rendszert, ugyanis az erre épülő gépek eddig rendszerint 4-500 dollárba, vagy még annál is többe kerültek. Elemzők szerint a Dell megjelenése a PDA-piacon egyszerre áldás és átok. Bill Crawford, a U.S. Bancorp Piper Jaffray elemzője elmondta, hogy az olcsó Pocket PC gépek révén nőni fog a piac, azonban jelentősen csökken a kézigépeken elérhető haszonrés.

A múltban a gyártók egy gépen akár több száz dollárt is kereshettek, azonban az utóbbi időben úgy tűnik, hogy egyre több cég hajlandó enged a nyereségből annak érdekében, hogy növelje a piacot. A Hewlett-Packard hamarosan két új tenyérgépet mutat be, amelyek közül az egyik a középső árkategóriás (200-300 dollár) piacot célozza meg. A ViewSonic november 1-től árulja V35 típusú gépét, amely 299 dollárba kerül és jelenleg a legolcsóbb Pocket PC.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.