:

Szerző: castor

2002. október 28. 17:49

Csökkent a JDS Uniphase vesztesége, de a kilátások borúsak

[WSJ] A kanadai JDS Uniphase, a világ legnagyobb, üvegszálas berendezésekhez alkatrészeket gyártó cége csütörtökön a tőzsdezárás után bejelentette első pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég vesztesége csökkent, ugyanakkor a jelenlegi negyedévvel kapcsolatos előrejelzéseket leszállították és létszámcsökkentést is bejelentettek, mivel továbbra is gyenge a kereslet az üvegszálas hírközlési alkatrészek iránt.

A szeptember 30-án véget ért első pénzügyi negyedévben a cég nettó vesztesége 520,5 millió dollár (részvényenként 37 cent) volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 1,22 milliárd dolláros (részvényenként 93 centes) veszteséggel. Az idei eredményekben szerepelt egy 224 millió dolláros költségtétel cégérték leírásával kapcsolatban. A cég forgalma 41%-kal (!!) 328,6 millió dollárról 193 millió dollárra csökkent.

A JDS Uniphase (amelynek két központja van: az egyik a kanadai Ottawában, a másik a kaliforniai San Joséban) közölte, hogy jelenleg 8 ezer alkalmazottja van, szemben a három hónappal ezelőtti 9 ezerrel és a 2001 elejei 29 ezerrel. A cég bejelentette, hogy a jelenlegi negyedévben további (pontosabban meg nem határozott) létszámcsökkentés várható, mivel a cég hosszú távon csupán 11 gyárat tart meg. Jelenleg 20 gyára van a JDS Uniphase-nek, 2001 elején 42 gyára volt a vállalatnak. A cég azt várja a legújabb intézkedésektől, hogy az éves működési költségek 130 millió dollárral csökkennek.

A december 31-én záruló második pénzügyi negyedévben a JDS Uniphase 150-160 millió dolláros forgalmat vár, ez jóval kevesebb mint a First Call által megkérdezett elemzők 179 millió dolláros előrejelzése.

A vállalat szeptemberben közölte, hogy az első pénzügyi negyedéves forgalom 190-200 millió dollár között lesz, szemben a korábban várt 200-210 millió dollárral. A cég egyúttal azt is közölte, hogy a negyedéves pro forma veszteség részvényenként 6-8 cent között lesz.

A UBS Warburg "vétel"-ről "tart"-ra vitte le a részvény besorolását és a várható részvényárfolyamot 5 dollárról 2 dollárra szállította le, hivatkozva a szektor kilátásaira. "A JDS riválisainak várt távozása nem következett be, mivel a Nortel és az Agere is talált vevőt alkatrészgyártó üzletágaira" -- mondta Joseph Wolf, a UBS Warburg elemzője. "A 2003-as évre vonatkozó modellünkben azt feltételeztük, hogy a JDS meg tudja szerezni ezeket a piacokat. Most már nem vagyunk olyan biztosak ebben, és ez rossz hatással van a várható haszonrésre."

Max Schuetz, a Credit Suisse First Boston elemzője "semleges"-ről "alulteljesít"-re csökkentette a cég részvénybesorolást. Tim Anderson, a Salomon Smith Barney elemzője 3 dollárról 2 dollárra csökkentette a részvényárfolyam várható értékét.

"Úgy véljük, hogy a cég még nem érte el a mélypontot, szerintünk a negyedévenkénti visszaesés még legalább 2003 közepéig fog tartani" -- mondta Raj Srikanth, a Deutsche Bank elemzője.

A JDS Uniphase részvényárfolyama pénteken 22 centtel (9,09%-kal) 2,20 dollárra csökkent. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 1,58-12,44 dollár között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.