Szerző: castor

2002. október 28. 11:44

Belgiumban is később jelennek meg a harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatások

[WSJ] Rik Daems belga távközlési miniszter pénteken közölte, hogy a belga kormányzat várhatóan másodszor is el fogja halasztani a harmadik generációs (3G) mobiltelefon-szolgáltatások bevezetését, mivel a szolgáltatóknak gondjaik vannak a hálózatok telepítésével.

[WSJ] Rik Daems belga távközlési miniszter pénteken közölte, hogy a belga kormányzat várhatóan másodszor is el fogja halasztani a harmadik generációs (3G) mobiltelefon-szolgáltatások bevezetését, mivel a szolgáltatóknak gondjaik vannak a hálózatok telepítésével.

A halasztás nem meglepő. A szolgáltatók Európa-szerte késleltetik a 3G szolgáltatások bevezetését és rendkívül el vannak adósodva a 3G licencekre kiadott óriási összegek következtében. A szolgáltatók ezenkívül amiatt is aggódnak, hogy az új mobiltelefonok hiánya miatt alacsony lehet a fogyasztók érdeklődése az új technológia iránt. A 3G révén számos új szolgáltatás válik elérhetővé: nagy sebességű internetezés, videó és egyéb szolgáltatások.

Daems elmondta, hogy a belga távközlési szabályozószerv, a Posta és Távközlési Intézet elfogadta az ország három mobiltelefon-szolgáltatójának azon kérelmét, miszerint a bevezetést 15 hónappal, 2004 decemberére halasztják el. Daems valószínűleg el fogja fogadni a szabályozók tanácsát.

Februárban a belga kormány elfogadta az első halasztást, akkor 2003 szeptemberére tűzték ki az indítást. Az eredeti tervek szerint idén szeptemberben kellett volna elindítani a 3G szolgáltatást Belgiumban.

A belga szabályozók egyetértettek a Proximusszal (a Belgacom leányvállalatával), a Mobistar NV-vel (a France Telecom leányvállalatával) és a Base-zel (a KPN leányvállalatával) abban, hogy szükség van az újabb halasztásra. A szolgáltatók elmondták, hogy egyelőre nem állnak rendelkezésre 3G mobiltelefonok, valamint problémák adódtak az adótornyokkal kapcsolatos engedélyek beszerzésével is.

Belga lapértesülések szerint Daems közölte, hogy az EU távközlési miniszterek december 4-ei tárgyalásán egy előterjesztést nyújt be azzal kapcsolatban, hogy Európa-szerte össze kellene hangolni a 3G szolgáltatások elindításának elhalasztását.

Jelenleg minden egyes EU-tagállam kormánya határozza meg a 3G licencekkel és elhalasztásokkal kapcsolatos politikát. Egyes kormányok eddig haboztak feladni a 3G szolgáltatásokkal kapcsolatos jogosítványaikat. Per Haugaard, az Európai Bizottság szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy egy közös európai megoldás révén elkerülhető lenne a piac széttöredezése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról