:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 28. 07:55

A várakozásoknál jobban sikerült az Amazon harmadik negyedéve

Jeff Bezos
Jeff Bezos
[CNET, WSJ] Az Amazon.com csütörtökön tőzsdezárás után tette közzé harmadik negyedéves eredményeit, a cég a várakozásoknál jobb eredményeket ért el: a nettó veszteség jelentősen csökkent, míg a forgalom erőteljesen emelkedett.

Az e-kereskedelmi óriásvállalat nettó vesztesége 35 millió dollár (részvényenként 9 cent), forgalma 851 millió dollár volt. A tavalyi év hasonló időszakában a cég vesztesége 170 millió dollár (részvényenként 46 cent), forgalma pedig 639 millió dollár volt. A pro forma eredmény 400 ezer dolláros nyereség volt; a First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 4 centes pro forma veszteségre számítottak.

Jeff Bezos, az Amazon elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a javuló eredmények hátterében főként a cég árazási stratégiája áll. "Az utóbbi öt negyedév során ötször csökkentettük árainkat, és ez -- úgy tűnik -- működik."

Az eredmények nem voltak ilyen egyértelműen pozitívak a cég alapvető területének számító média termékek esetében. A harmadik negyedévben a vállalat 412 millió dollár értékben adott el könyveket, CD-ket, DVD-ket és videókat Észak-Amerikában, a részleg pro forma üzemi nyeresége 43 millió dollár volt. Bár a tavalyi év hasonló időszakához képest a forgalom 17%-kal, az üzemi nyereség pedig 64%-kal emelkedett, a második negyedévhez képest a forgalom nem változott, míg az üzemi nyereség 6 millió dollárral csökkent.

A seattle-i központú Amazon erőteljes árháborút folytat a nagy vetélytárs Buy.com-mal, amely a könyveit az Amazon árainál 10%-kal olcsóbban kínálja. Mindkét cég kínál ingyenes szállítási ajánlatot, de az Amazonnál ehhez legalább 25 dollár értékben kell vásárolni, míg a Buy.com minimális vásárlási értékhatár nélkül nyújtja az ingyenes szállítást a meghatározott termékkategóriáknál.

Az Amazon szállítási forgalma stagnált, míg a veszteségek növekedtek az ingyenes szállítási ajánlat eredményeként, közölte Mark Peek, a vállalat főkönyvelője. A harmadik negyedévben a cég 10 millió dollárt vesztett a szállítási szolgáltatásoknál, a szállítási forgalom 73 millió volt, szemben az egy évvel korábbi 74 millió dolláros forgalommal és 2 millió dolláros veszteséggel. A szállítási veszteségek ellenére az Amazon elhatározta, hogy a karácsonyi szezon végéig meghosszabbítja az ingyenes szállítási lehetőséget, közölte Peek.

A könyveken és a szállításon kívül volt más viszonylag rossz hír is a cég harmadik negyedévében: a szolgáltatási üzletág forgalma 46,8 millió dollár, pro forma működési nyeresége 7,6 millió volt -- a tavalyi hasonló időszakban a részleg forgalma 46,2 millió dollár, nyeresége 7,8 millió dollár volt. Az üzletághoz tartozik egyebek között webáruházak hostolása olyan cégek részére, mint a Target, a Borders és a Circuit City, valamint az Amazon használt cikkek piactere és az aukciós részleg. A szolgáltatási üzletág lehetőséget nyújt a vállalat részére ahhoz, hogy alacsony költség mellett jusson forgalomhoz, mivel itt általában nincsenek készletek és számítógép- és marketing szolgáltatásokért kapja a pénzt az Amazon.

Peek elmondta, hogy a stagnálás főként annak tudható be, hogy számos, még 1999-ben (a dot-com időszak csúcsán) kötött magas haszonrésű hirdetési ügylet lejárt. "Nagyon optimisták vagyunk a szolgáltatások jövőjét illetően. Egyelőre azonban az várható, hogy a szolgáltatási forgalom szinten marad és a haszonrés csökken."

Természetesen több területen nagyon jól szerepelt a cég. Ezek közül a legfontosabb az, hogy nemzetközi eredmények továbbra is jelentősen javultak: a cég nemzetközi eladásai 264 millió dollárt tettek ki a harmadik negyedévben, a részleg pro forma működési nyeresége 61 millió dollár volt. Egy évvel korábban a nemzetközi forgalom 138 millió dollár, a pro forma profit 28 millió dollár volt.

A cég jó karácsonyi szezonra, 70-95 millió dolláros pro forma működési nyereségre és 1,3-1,4 milliárd dolláros forgalomra (azaz 19-28%-os növekedésre) számít a negyedik negyedévben. Ez azt jelenti, hogy az éves forgalom 3,83-3,93 milliárd dollár lesz, ami 23-26%-os növekedés 2001-hez képest -- korábban a cég 18%-os forgalomnövekedésre számított.

A vállalat előrejelzései szerint 2003-ban a forgalom több mint 10%-kal fog emelkedni, míg a pro forma üzemi nyereség több mint 200 millió dollár lesz.

Az Amazon azt is közölte, hogy a tavaly szeptember 11-i tragikus események jelentősen érintik a harmadik negyedéves eredmények összehasonlítását. A cég szerint a tavalyi harmadik negyedévben körülbelül 25-35 millió dollárral volt alacsonyabb a forgalom a terrortámadások következtében.

Mark Rowen, a Prudential Securities elemzője "tart"-ról "elad"-ra szállította le a részvény besorolását a már említett gyengébb pontok -- főként az ingyenes szállítási program -- miatt. Safa Rashtchy, a U.S. Bancorp Piper Jaffray elemzője "túlteljesít"-ről "piaci teljesítmény"-re, míg George Sutton, az RBC Capital Markets elemzője "túlteljesít"-ről "szektor teljesítmény"-re csökkentette a részvény besorolását. Rashtchy szerint a részvényárfolyam jelenleg túl magas, ennek ellenére hosszú távon megtartandó részvénynek tartja az Amazon.com-ot.

A cég részvényárfolyama pénteken 56 centtel (2,82%-kal) 19,30 dollárra csökkent. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 3,62-22,03 dollár között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.