Szerző: roberto

2002. október 24. 21:09

Elkészült a Microsoft mobiltelefonokba szánt Smartphone 2002 szoftvere

[ZDNet] A Microsoft kedden jelentette be, hogy elkészült a már régóta várt Smartphone 2002 mobiltelefon operációs rendszer végleges változata, így végleg elhárulhat az utolsó akadály is a Microsoft Smartphone mobiltelefonok piacra kerülése elől.

[ZDNet] A Microsoft kedden jelentette be, hogy elkészült a már régóta várt Smartphone 2002 mobiltelefon operációs rendszer végleges változata, így végleg elhárulhat az utolsó akadály is a Microsoft Smartphone mobiltelefonok piacra kerülése elől.

Az első Microsoft szoftvert futtató mobiltelefon még ebben a hónapban elérhető lesz, az angol Orange 179 fontos (277 dolláros) áron dobja piacra a szigetországban az SPV (Sound, Pictures, Video) névre keresztelt, a tajvani High Tech Computer (HTC) által gyártott mobiltelefont. A rendkívül kedvező árban a kamera ára is benne foglaltatik. A tajvani cég korábban a Hewlett-Packardnak szállított iPaq kéziszámítógépeket.

Az Orange mobiltelefont hamarosan más, Microsoft szoftveren alapuló készülékek követhetik. A brit Sendo mobiltelefon-gyártó cég szóvivője elmondta, hogy Európában novembertől lesznek kaphatóak a Smartphone 2002 alapú Sendo mobiltelefonok. A szóvivő nem árulta el, hogy mely szolgáltatók fogják árulni a készülékeket. Az amerikai Cingular Wireless, az SBC Communications és a BellSouth közös vállalata még az év vége előtt piacra dobja a Sendo mobiltelefonját.

A Microsoftnak némi lemaradást be kell hoznia, ugyanis mind a Palm, mind a londoni központú Symbian-konzorcium (élén a Nokiával) kifinomult operációs rendszereket fejlesztenek multimédiás mobiltelefonokhoz. A Nokia június végén dobta piacra a Symbian alapú mobiltelefonját. Richard Windsor, a Nomura londoni elemzője szerint a finn cég ez év végéig több mint 2 millió darabot ad el ebből a készülékből. A Symbian licencelői között van a világ legtöbb nagy mobiltelefon-gyártója.

A Microsoft annak idején arra számított, hogy a Smartphone 2002 alapú gépek már a tavalyi év végén piacra kerülnek. A céghez közel álló források szerint azonban a cégnek komoly gondjai merültek fel azzal kapcsolatban, hogy hibátlan szoftverrel rukkoljon elő e számára korábban ismeretlen terepen, ti. a mobiltelefon-hálózati kapcsolat irányításában. A Vodafone Group PLC, Európa legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója több mint egy évig tesztelte a Sendo-Microsoft mobiltelefont, de eddig nem dobta piacra a készüléket. A T-Mobile (a Deutsche Telekom mobiltelefonos leányvállalata) szintén tesztel Smartphone 2002 alapú mobiltelefonokat, de az idén várhatóan nem fogják megjelentetni azokat, közölte a cég szóvivője.

A Smartphone 2002-ben nincs beépített Java-támogatás, pedig ezt a programnyelvet használja sok mobiltelefon-szolgáltató letölthető játékokhoz és más alkalmazásokhoz. A Sendo szeptemberben bejelentette, hogy hozzáadja a Java-támogatást a Microsoft Smartphone 2002 alapú "Z100" típusjelű mobiltelefonjához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról