Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 24. 11:58

A WINE képes a Klez UNIX alatti futtatására

WINE
WINE[Slashdot, Linuxguru.net] A windowsos programok Linux, FreeBSD és Solaris rendszerek alatti futtatását lehetővé tévő WINE elérte azt a fejlettségi szintet, amikor már a Windows vírusainak futtatása sem okoz számára problémát.

A Win16 és Win32 API X11 alatti implementációja az utóbbi egy-két évben hatalmas karriert futott be, számos kereskedelmi termék épül a szoftverre, például a Codeweavers CrossOver csomagjai, vagy a LindowsOS.

A Linuxguru.net néhány napja megjelent írása arról az egyszeri felhasználóról szól, aki a könnyen kezelhető Linux rendszerek csapdájába futtott bele: a KDE levelezőprogramjában félelem nélkül rákattint a csatolt állományra, a többit pedig elintézi a túlságosan is jól beállított WINE környezet.

Az eset egyrészt roppant örvendetes, a WINE fejlesztői olyan platformot hoztak létre, amelyen még a Windows kártevői is megélnek, ha más nem, hát ez biztosan jelzi a WINE nagyfokú kompatibilitását. Másrészt viszont intő jel, arra figyelmeztet, hogy nem tanácsos szabad kezet adnunk a WINE-nak, még akkor sem, ha ez a szoftver nem Redmondból érkezett. A részletek a www.linuxguru.net-en olvashatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról