Szerző: Ady Krisztián

2002. október 24. 11:47

A MySQL adatbáziskezelő is megjelenik a Novell termékpalettáján

MySQL
MySQL[MySQL AB] A svéd MySQL AB és a Novell Inc. hétfőn közösen jelentették be, hogy a népszerű MySQL adatbáziskezelő rendszer része lesz a Novell termékpalettájának. A Novell a MySQL kereskedelmi licencelésű, Netware-re optimalizált verzióját fogja forgalmazni hálózati operációs rendszere hatos és azt követő verzióival.

Doug Knight, a Novell hálózati infrastruktúrával foglalkozó vezetője elmondta, hogy a MySQL for Netware az Apache webszerverrel, a PHP és a Perl szkriptnyelvekkel egy erőteljes fejlesztői készletet kínál a Netware vásárlói számára, amelynek egyik legfontosabb előnye, hogy a Netware 6 szerverek ezernyi, más platformra írott alkalmazást is képesek lesznek futtatni. Knight úgy véli, hogy a MySQL a maga négymillió felhasználójával biztos és olcsó megoldás lesz a Novell vásárlói számára.

"A Novell a [...] kereskedelmi alkalmazások készítésének lehetőségét is megadja vásárlói számára" -- mondta Marten Mickos, a MySQL AB elnök-vezérigazgatója, aki szerint a megállapodás a MySQL kettős licencelésű üzleti modelljének sikerét jelzi (a svéd cég ugyanis párhuzamosan, egy kereskedelmi és egy szabadszoftver-licenc alatt adja ki adatbáziskezelő rendszerét).

A MySQL for Netware bétatesztelése még jelenleg is folyik, a nyilvános béta a developer.novell.com-ról tölthető le. A szoftver a hírek szerint decemberben kerül kiadásra, és a Novell által kínált kereskedelmi verzió mellett a www.mysql.com-ról le lehet majd tölteni a GPL-es változatot is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról