:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 22. 21:03

Immár végleges: megszűnik hazánkban a merevlemez-gyártás

Az IBM nemrég kiadott sajtóközleményében megerősítette a délután napvilágot látott hírt: felszámolják a székesfehérvári -- merevlemezeket gyártó -- üzemet. Az IBM Storage Technology Divíziójának bejelentése szerint a gyáregységet 2002. november 30-án zárják be, ezt követően 2003 első félévének végéig kerül sor a gyártósorok leszerelésére és a többi székesfehérvári terület kiürítésére.

[HWSW] Az IBM nemrég kiadott sajtóközleményében megerősítette a délután napvilágot látott hírt: felszámolják a székesfehérvári -- merevlemezeket gyártó -- üzemet. Az IBM Storage Technology Divíziójának bejelentése szerint a gyáregységet 2002. november 30-án zárják be, ezt követően 2003 első félévének végéig kerül sor a gyártósorok leszerelésére és a többi székesfehérvári terület kiürítésére.

A közlemény kiemeli, hogy a döntés nem függ össze a HDD-gyártás korábbi átszervezésével, melynek során a merevlemez üzletág a Hitachi tulajdonába került. Az IBM korábbi döntése, melynek értelmében a HDD-gyártási kapacitást csökkentik, elsősorban Európát érinti, a gyártási tevékenységek és a beszállítók többsége ugyanis az ázsiai térségben található.

Szintén nincs összefüggés a hazai szakemberek felkészültségével, vagy a fehérvári gyárban előállított termékek -- egyébként világszínvonalú -- minőségével: a döntés meghozatalakor csak a világgazdasági viszonyokat vették figyelembe -- hangsúlyozza a közlemény.

Bár nyáron már szó esett egy ezer fős létszámcsökkenésről, egészen az utolsó, augusztus 29-i hivatalos tájékoztatásig nem merült fel a fehérvári üzem felszámolása -- mondta Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere. A 3700 fő elbocsátásával járó döntésről a város vezetője is csak ma értesült az IBM ügyvezető igazgatójától.

A kölcsönzött dolgozókat leszámítva összesen 2100 munkavállalótól válik meg az IBM. A cég -- ígérete szerint -- a munkavállalók pénzügyi támogatásától a munkahelyteremtés elősegítéséig mindent megtesz azért, hogy megkönnyítse a leépítésekből eredő nehézségek leküzdését. A polgármester közleménye ugyan nem erősíti meg azt az értesülést, hogy helyi cégek felszívnák az utcára kerülő munkavállalókat, az önkormányzat intézkedett, hogy önálló irodát hozzanak létre és ingyenesen hívható zöld számot biztosítsanak az elbocsátandó IBM-alkalmazottak elhelyezkedésének segítésére. A megyében egyébként 2500 üres álláshelyről tud a Munkaügyi Központ, melynek munkatársai a gyárba települve igyekeznek segíteni az IBM-es dolgozóknak.

Az egyébként igen kedvező foglalkoztatottsági mutatókkal bíró megyében a 2100 fős elbocsátás is érzékelhető változásokat hoz majd: csak Székesfehérváron 6000-6500 munkanélkülit tartanak nyilván, a 2100 IBM-es dolgozó elbocsátása -- amennyiben nem teljesülnek a két helyi cég által tett korábbi, 1400 dolgozó átvételére vonatkozó ígéretek -- kedvezőtlenül hathat az elhelyezkedési esélyekre.

Az 1994-ben létrehozott fehérvári gyáregység -- mely hazánk egyetlen olyan üzeme, ahol merevlemezeket gyártanak -- adja a megyeszékhely iparűzési adójának négy százalékát.

Az IBM merevlemezgyártó üzletága az utolsó negyedéves adatok szerint 381 millió dollár veszteséget termelt a vállalatnak. Idén nyáron egy megállapodás értelmében az IBM valamivel több mint kétmilliárd dolláros áron eladta a merevlemezgyártó üzletágát, így az egy -- a Hitachi által irányított -- vállalathoz került.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.