Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 21. 14:49

Túlzottan optimista az AMD?

Az AMD a harmadik negyedéves eredményeinek közzétetételekor bejelentette, hogy az elkövetkező negyedévek során jelentősen csökkenteni fogja működési kiadásait és így a nyereségküszöböt is.

Az AMD a harmadik negyedéves eredményeinek közzétetételekor bejelentette, hogy az elkövetkező negyedévek során jelentősen csökkenteni fogja működési kiadásait és így a nyereségküszöböt is.

A harmadik negyedévben az AMD 508 millió dolláros forgalom mellett 254 millió dollár nettó veszteséget ért el. "Ilyen mértékű működési veszteség elfogadhatatlan" -- mondta Robert Rivet pénzügyi igazgató. Hector Ruiz vezérigazgató szerint az AMD-nek jelenleg 850 millió dolláros negyedéves forgalmat kell elérnie a nyereségküszöbhöz, azonban a negyedik negyedévre ezt 750 millió dollárra csökkentik, 2003 második negyedévére pedig további 200 millió dollárral redukálja a cég.

Ruiz közölte továbbá, hogy a tőkebefektetési kiadásokat 50 millió dollárral csökkentik, így 2003 közepére 350 millió dollárt takaríthat meg a cég és elérheti a nyereségküszöböt. Rivet bejelentette, hogy a kutatás-fejlesztési kiadások enyhén csökkenni fognak. A harmadik negyedévben az AMD 221 millió dollárt költött fejlesztésre.

Ruiz szerint az AMD a harmadik negyedév során mindent megtett annak érdekében, hogy a csökkentse a viszonteladói csatornákban felhalmozódott készleteket, illetőleg a termékösszetételt a lanyha fogyasztói keresletnek megfelelően alakítsa át. Robert Rivet bejelentette, hogy a becslések szerint a negyedik negyedévben a cég forgalom 20 százalékkal növekedni fog és az AMD 2003 közepére eléri a nyereségküszöböt. Azonban elemzők szerint ez túlságosan optimista becslés.

"A cég közölte, hogy a negyedik negyedévben a processzorok és flash memóriák forgalma jelentősen növekedni fog" -- mondta Dan Niles, a Lehman Brothers elemzője. "Bár az AMD arra számít, hogy a forgalom 20 százalékkal emelkedni fog, szerintünk a bevétel a harmadik negyedévhez képest jobbára változatlan marad. Az AMD szerint 2003 második negyedévére eléri a nyereségküszöböt, szerintünk azonban ez túlzottan optimista becslés, mi a nyereségküszöb elérését a jövő év negyedik negyedévére várjuk."

Az AMD negyedéves tájékoztatóján nyomatékosította, hogy a Hammer kódnéven ismert nyolcadik generációs processzorai a jövő év első félévében kerülnek piacra. Azonban hogy az eredetileg az idei negyedik negyedévre tervezett chipek megjelenése milyen hatása lesz az AMD-re, az az Intel 2003-as lépésein is múlik.

"Szeptemberben az Intel agresszíven csökkentette árait, rákényszerítve az AMD-t az árak és a haszonrés csökkentésére" -- mondta Niles. "A harmadik negyedévben az AMD forgalmának 52 százaléka származott processzorokból, amely 31 százalékkal kevesebb, mint a megelőző negyedévben, míg a flash memóriák forgalma csupán 8 százalékkal nőtt."

"Miközben az AMD becslései szerint a jövő év második negyedévére eléri a 775 millió dolláros forgalmat és a nyereségküszöböt, meglátásunk szerint egyelőre nem világos, a cég hogy tudja 27 százalékkal növelni a forgalmat a negyedik negyedévhez képest" -- vélekedett Niles. Az idei második negyedévben az AMD 603 millió dolláros forgalom mellett 185 millió dolláros veszteséget ért el.

Az AMD bejelentette, hogy részletes terveiről még a negyedik negyedévben beszámol.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról