Szerző: Barna József

2002. október 22. 09:01

Az Oxford University és az IBM fürtözött számítógéprendszert épít a mellrák elleni küzdelem elősegítésére

[Mmd] Az Oxford University csatlakozott az IBM és az Egyesült Királyság kormánya

[Mmd] Az Oxford University csatlakozott az IBM és az Egyesült Királyság kormánya által megkezdett programhoz, melynek célja olyan számítástechnikai Grid létrehozása, mellyel a mellrák korán felismerhető és diagnosztizálható, és amellyel az orvosok többet tudhatnak meg e betegség kezeléséről.

A fejlett világban élete során minden nyolcadik nőben kialakul a mellrák, és ez a szám egyre csak nő. A kórházak és az orvosok jobb diagnosztikai módszereket szeretnének kézhez kapni a mellrák felismeréséhez, mivel minél korábban ismerik fel a betegséget, annál jobb lehet a prognózis és a túlélés valószínűsége.

Az IBM és az Egyesült Királyság kormánya által finanszírozott 6 millió dolláros, "e-diamond" nevű projekt része az Egyesült Királyság kormánya által meghirdetett eScience kezdeményezésnek. A Grid segítségével egy olyan digitális fotóalbumot hoznak létre, melyben a kórházak digitális formátumban tárolhatják el és oszthatják meg a mammográfokat, az orvosok adatbányászatot, kutatásokat végezhetnek, tanulmányozhatják, összehasonlíthatják a hasonló eseteket, s a tárolt mammográfokat bárhonnan elérhetik. Az IBM szerverekkel, tárolórendszerekkel, munkaállomásokkal és más hardvereszközökkel járul hozzá a kezdeményezéshez, az Oxford University IBM alapon fejlesztett szoftvereket biztosít majd.

A projekt alapján akár egy világméretű digitális mammográfiai Grid is létrehozható, amennyiben azt összekapcsolják a Franciaországban, Németországban, Japánban, az Egyesült Államokban és más országokban futó hasonló programokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról