:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 21. 11:31

Az EMEA régióban a harmadik negyedévben jelentősen nőtt a mobil számítástechnikai eszközök forgalma

A Canalys piackutató cég szerint az EMEA régióban a harmadik negyedévben jelentősen nőtt a mobil számítástechnikai eszközök forgalma, amely elsősorban a Nokia 7650 mobiltelefon megjelenésének köszönhető.

A Canalys piackutató cég szerint az EMEA régióban a harmadik negyedévben jelentősen nőtt a mobil számítástechnikai eszközök forgalma, amely elsősorban a Nokia 7650 mobiltelefon megjelenésének köszönhető.

Az angol piackutató intézet jelentése szerint Európában, Afrikában és a Közel-Keleten 1,2 millió kéziszámítógép, illetve "okos" mobiltelefon kelt el a harmadik negyedévben. Ez volt eddig a régió legerősebb negyedéve és az eladások négy negyedévnyi csökkenés után végre megint emelkedni kezdtek. A piac a tavalyi év azonos időszakához képest közel megkétszereződött, a kéziszámítógépek eladásai pedig 23 százalékkal emelkedtek.


Nokia 7650

2001 harmadik negyedévéhez képest a mobil számítástechnikai eszközök eladásai megkétszereződtek. A legnagyobb gyártó a Nokia volt, amely 7650 mobiltelefonjának, illetve kommunikátor készülékeinek köszönhetően 56 százalékos piaci részesedést szerzett. A második helyezett Palm 15 százalékos részesedést ért el, miközben az eladott gépeinek száma 33 százalékkal nőtt. A harmadik helyet a HP, a negyediket a Toshiba szerezte meg, az ötödik helyen a Sony végzett.

A Nokia 7650 mobiltelefon óriási sikerének köszönhetően a Symbian operációs rendszer az EMEA régióban 57 százalékos részesedést szerzett. A 7650 elsősorban a Nokia óriás reklámkampányának, illetve a multimédiás üzenetküldési képességének köszönhetően lett sikeres. A mobilszolgáltatók jelentős kedvezménnyel kínálták a készüléket annak érdekében, hogy széles tömegek számára tegyék elérhetővé az MMS-t.

A kéziszámítógépek forgalma a tavalyi év azonos időszakához képest 23 százalékkal növekedett, azonban a vezeték nélküli adatátvitelre felkészített készülékek (pl. RIM Blackberry, T-Mobile MDA) csupán 3 százalékos piaci részesedést tudtak megszerezni. A Bluetooth adóvevővel felszerelt modellek azonban jól fogytak -- áll a Canalys jelentésében.

"A Palm magához tért siralmas második negyedéve után és növelte előnyét a HP-vel szemben. A negyedik negyedévben ez a tendencia várhatóan erősödik majd, elsősrorban az olcsó Zire modell megjelenésének köszönhetően" -- mondta Chris Jones, a Canalys vezető elemzője. "A Sony egész évben szépen növekedett és rendkívül vonzó kínálatot alakított ki a fogyasztók számára. Leginkább az integrált digitális kamerával felszerelt Clié modellek keltették fel a vásárlók érdeklődését. A Sony sokat tett azért, hogy a Palm OS piaci részesedése fennmaradjon."

A HP eladásai 5 százalékkal növekedtek a tavalyi negyedik negyedévhez képest, így a vállalat továbbra is a legerősebb gyártó a Pocket PC operációs rendszert használó vállalatok közül. A Toshiba ugyan több mint háromszor annyi Pocket PC-t adott el, mint a tavalyi év azonos időszakában, de így is lemaradt a HP mögött.

"A Toshiba és a Fujitsu-Siemens sokat segítettek a Microsoftnak, így a Pocket PC operációs rendszer piaci részesedése már csak kevesebb mint 1 százalékkal marad el a Palm OS-től" -- mondta Andy Buss elemző. "A dolgok egyre érdekesebbek lesznek: hamarosan megérkezik a Palm OS 5.0, a Dell belép a Pocket PC eszközök piacára, az ajtón kopogtat a Microsoft mobiltelefonokba szánt operációs rendszere, úgyhogy az elkövetkező hónapokban számos változásnak lehetünk tanúi."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.