:

Szerző: Ady Krisztián

2002. október 21. 16:38

Az EDS elbocsátásokra készül

Richard Brown
Richard Brown
[Bloomberg] Az Electronic Data Systems elnök-vezérigazgatója értesítette az alkalmazottakat arról, hogy a világ második legnagyobb IT szolgáltatási cége elbocsátásokra készül, miután alacsonyabb második féléves nyereségre és forgalomra számítanak.

"Célunk az, hogy megtartsuk azokat az állásokat, amelyek kulcsfontosságúak az ügyfelek kiszolgálása szempontjából" -- írta Richard Brown, a cég elnök-vezérigazgatója egy e-mail üzenetben, amelyet a cég 142 ezer alkalmazottja kapott meg csütörtökön. "Ezért elkerülhetetlen bizonyos állások elvesztése, valamint az átszervezés más területeken. Azon vagyunk, hogy csökkentsük ezek hatását, de megtesszük a szükséges lépéseket."

Az EDS csökkenti a költségeket, miután lassul a kereslet, és több nagyvállalati ügyfél csődbe ment. Mindez arra kényszerítette a céget, hogy szeptemberben csökkentse a nyereség- és cash flow előrejelzéseket. Brown szeptember 30-án értesítette a részvényeseket arról, hogy sor kerülhet a cég egyes üzletágainak értékesítésére, mivel a szolgáltatási piacon továbbra is lassú marad a növekedés.

A cég termelékenysége csökkent tavaly, miután a foglalkoztatottsági növekedés erősödött. 2001-ben az egy alkalmazottra jutó forgalom 4%-kal esett vissza, míg a létszám 143 ezerre emelkedett. A termelékenységi arány 14%-kal nőtt 1997 és 2000 között, amikor az alkalmazottak száma 110 ezerről 122 ezerre emelkedett.

Brown körülbelül 11 ezer alkalmazottat bocsátott el azóta, hogy 1999-ben csatlakozott a vállalathoz, az elnök-vezérigazgató nyáron 2000 fő elbocsátását jelentette be.

Kristin Dobrowolski, a cég szóvivője bejelentette, hogy az EDS még nem fejezte be a legutóbbi létszámcsökkentési terveit. "Folyamatban van a létszám átvizsgálása annak érdekében, hogy a vállalat a jelenlegi piaci realitásoknak megfelelő nagyságú legyen."

A vállalat szeptember 18-án közölte, hogy a harmadik negyedéves forgalom 5,3 milliárd dollár lesz, azaz 5,4%-kal alacsonyabb, mint 2001 hasonló időszakában. Ez lenne az első negyedéves visszaesés azóta, hogy a General Motors 1996-ban önállósította a vállalatot.

Az EDS részvényenként 74 centről 12-15 centre csökkentette a harmadik negyedéves nyereségelőrejelzéseket. 2001-ben a nyereség részvényenként 44 cent volt. A cég a hivatalos negyedéves eredményeket október 30-án teszi közzé.

A cég szeptember 18-án azt is bejelentette, hogy a negyedik negyedéves forgalom és nyereség szintén elmarad az előrejelzésektől és a 2001-es eredményektől.

Az IBM után a világ második legnagyobb IT szolgáltatási vállalatának részvényárfolyama pénteken 4 centtel (0,29%-kal) 13,82 dollárra csökkent a New York-i Értéktőzsdén. A cég részvényárfolyama az idén 80%-kal csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.