:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 18. 16:43

Nőtt az Ericsson vesztesége a harmadik negyedévben

[Bloomberg, WSJ] Az Ericsson AB közzétette harmadik negyedéves eredményeit, a cég vesztesége tovább nőtt, míg a negyedik negyedéves előrejelzéseket lejjebb szállította a vállalat.

A világ legnagyobb mobiltelefon-hálózati berendezésgyártójának harmadik negyedéves nettó vesztesége 596 millió dollár (részvényenként 0,41 svéd korona) volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 457,64 millió dollárral (részvényenként 0,37 svéd koronával). Az elemzők 270,3 millió dolláros veszteségre számítottak.

A cég forgalma 29%-kal 3,57 milliárd dollárra csökkent a harmadik negyedévben, míg a megrendelések 46%-kal 2,18 milliárd dollárra estek vissza. A Mobilcom AG, valamint a Telefonica és a Sonera közös vállalata önmagában 574,71 millió dollárral csökkentették a megrendeléseket. Szeptember 30-án a teljesítetlen rendelésállomány 7,45 milliárd dollár volt.

A mobiltelefon-szolgáltatók visszafogják kiadásaikat az adósságok csökkentése érdekében, ez pedig azt jelenti, hogy drasztikusan csökken a kereslet a berendezésgyártók (Ericsson, Nokia, Nortel, stb.) termékei iránt. Kurt Hellström, a cég elnök-vezérigazgatója kevesebb, mint 60 ezerre csökkenti a vállalat létszámát a jövő év végére, mivel a forgalom drasztikusan csökken. Szeptember 30-án 71 700, 2000 végén még 107 ezer alkalmazottja volt a cégnek. Hellström szeptemberben 3,2 milliárd dollárhoz juttatta a céget részvényeladásokból.

"Az Ericsson jelentősen csökkentette költségeit, de piacot létrehozni ők sem tudnak" -- jegyezte meg Andrew Bell, a Carr Sheppards Crosthwaite elemzője.

A cég közölte, hogy a mobiltelefon-hálózati ipar eladásai 20%-kal fognak csökkeni az idén, korábban több mint 15%-os csökkenésre volt kilátás. Sten Fornell, a vállalat pénzügyi vezérigazgatója közölte, hogy a piac 0-10%-kal fog visszaesni jövőre. Az Ericsson azt is közölte, hogy a saját eladásai elmaradhatnak a piac egészétől az idén.

"A piac jövő évi visszaesése közel sem lesz olyan drasztikus, mint az idei volt" -- mondta Hellström, aki megismételte, hogy a cég valamikor 2003-ban újra nyereséges lesz. "Azokból a projektekből, amelyeken jelenleg dolgozunk, kissé később lesznek konkrét megrendelések."

Az Ericsson azt is közölte, hogy a Sony Ericsson közös vállalat harmadik negyedéves forgalma 872,71 millió dollár volt, az Ericsson adózás előtti vesztesége 53,21 millió dollár ezzel kapcsolatban. "Az idén már nem fektetünk több pénzt a Sony Ericssonba, de jövőre sor kerülhet erre" -- mondta Fornell.

A cég részvényárfolyama 0,51 svéd koronával (10%-kal) 4,45 svéd koronára csökkent Stockholmban. A részvényárfolyam 2000 márciusában tetőzött 230,5 svéd koronán. Az idén 89%-kal esett vissza a részvényárfolyam. Tegnap a részvényárfolyam 13%-kal emelkedett, mivel a rivális Nokia a várakozásoknál jobb negyedéves eredményeket jelentett be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.