Szerző: Ady Krisztián

2002. október 18. 15:31

Nőtt az eBay nyeresége és forgalma

Rajiv Dutta
Rajiv Dutta
[Wall Street Journal] Az eBay online aukciós óriásvállalat csütörtökön a tőzsdezárás után közzétette harmadik negyedéves eredményeit, a cég forgalma és nyeresége egyaránt nőtt, a vállalat arról számolt be, hogy továbbra is erősek a fogyasztói kiadások mind az új, mind a használt cikkekre.

Az eBay, amely október elején zárta le a PayPal online fizetési szolgáltató felvásárlását közölte, hogy negyedéves nyeresége 61 millió dollárra (részvényenként 21 centre) nőtt a tavalyi hasonló időszakban elért 18,8 millió dollárról (részvényenként 7 centről).

A cég pro forma nyeresége részvényenként 22 cent volt, a First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 20 centes nyereségre számítottak.

A vállalat azt is közölte, hogy a negyedéves forgalom 49%-kal a tavalyi 194,4 millió dollárról 288,8 millió dollárra emelkedett. A cég korábban 278-281 millió dolláros forgalomra számított.

"Az iskolakezdési szezon nagyon erős volt és továbbra is erős növekedésre számítunk a cég egész területén" -- mondta Rajiv Dutta, a vállalat pénzügyi vezérigazgatója. "Bizakodóak vagyunk a negyedik negyedévet és jövő évet illetően."

Dutta csütörtökön közölte, hogy a vállalat utóbbi években kezdett agresszív bővülése "a legteljesebb mértékben folytatódni fog". Dutta szerint a Web-hely egyik leggyorsabban növekvő kategóriája a "minden egyéb" kategória, ezzel a pénzügyi vezető nyilvánvalóan arra utalt, hogy további árukategóriák jelennek meg a cég kínálatában.

Az eBay bejelentette, hogy a negyedik negyedévben részvényenként 22-23 centes pro forma nyereségre számítanak, ez megfelelt az elemzők várakozásainak. A vállalat 372-381 millió dolláros negyedik negyedéves forgalmat vár, ez magasabb a szakértők által vártnál.

A jól sikerült eredmények és az optimista kilátások ellenére az eBay részvényárfolyama csökkent a tőzsdei zárás utáni kereskedelemben. A tőzsdei napot a cég 17 centes (0,29%-os) növekedéssel 58,15 dolláron zárta, azonban miután közzétették a negyedéves eredményeket, a részvényárfolyam 57,05 dollárra esett vissza. Bár a befektetők általánosságban elégedettek voltak a vállalat eredményeivel, de aggályaik merültek azzal kapcsolatban, hogy vajon a cég továbbra is fenn tudja tartani növekedési ütemét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról