:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 18. 15:03

Az EMC a várakozásoknak megfelelő negyedévet zárt, a kilátások azonban továbbra sem túl jók

Joseph M. Tucci
Joe Tucci, elnök-vezérigazgató
[CNET, Wall Street Journal] A tárolási berendezéseket gyártó vállalatóriás forgalma tovább csökkent, miután az ügyfelek továbbra is visszafogják IT kiadásaikat. Az EMC eredményei az elemzők várakozásainak megfelelően alakultak.

A cég csütörtökön bejelentette, hogy a harmadik negyedévben a forgalom 1,26 milliárd dollár volt, ez 4%-kal magasabb az előző év hasonló időszakához képest, de 9%-os csökkenés az idei második negyedévhez viszonyítva.

Az EMC negyedéves vesztesége 51 millió dollár (részvényenként 2 cent) volt, nem számítva az egyszeri tételeket, ez utóbbiakat is figyelembe véve a vállalat nettó nyeresége 21 millió dollár (részvényenként 1 cent) volt. Az eredmények megfeleltek a First Call által megkérdezett elemzők becsléseinek.

A vállalat vezetői bejelentették, hogy a várakozások szerint a negyedik negyedév forgalma várhatóan hasonló lesz a harmadik negyedévhez. A First Call által megkérdezett elemzők 1,36 milliárd dolláros forgalomra számítottak.

"Ahogy közeledett a szeptember vége, jelentős számú ügyletet nem sikerült megkötni, jóval többet, mint amire számítottunk" -- mondta Joe Tucci, az EMC elnök-vezérigazgatója. "Ezek legnagyobb részét nem szerezték meg versenytársaink, egyszerűen áttolódtak más negyedévekre. Összességében azt tapasztaltuk, hogy tovább csökkentek az IT kiadások."

Az EMC már korábban tudatta a befektetőkkel, hogy a forgalom gyenge. Október elején a cég bejelentette, hogy a létszám 7%-át elbocsátja és a második félévig nem fog nyereséget elérni, a korábbi előrejelzések ellenére. A vállalat vezetői csütörtökön közölték, hogy az elbocsátások legnagyobb részére a jelenlegi negyedévben kerül sor a várakozások szerint.

Az EMC hagyományosan uralja a tárolási piac felső végét. A vállalatot igen érzékenyen érintette az IT kiadások lassulása. A múlt héten az EMC és a Dell középkategóriájú tárolási berendezéseket jelentettek be, amelyekkel a piac alsó végén igyekeznek sikereket elérni.

Az eredménybejelentés közvetlenül nem érintette az EMC-Dell szövetséget, de Tucci és Kevin Rollins, a Dell elnöke jövő hónapban tart egy elemzői értekezletet ezzel kapcsolatban.

"További lépéseket teszünk annak érdekében, hogy hozzáigazítsuk költségeinket a fájdalmas gazdasági helyzet a realitásaihoz" -- mondta Tucci.

Az EMC várhatóan folyamatos nyomás alatt marad, mivel a riválisok (többek között az IBM és a Hitachi) több új berendezést mutattak be az utóbbi hetekben.

Az EMC-nek sikerült körülbelül 1,4 milliárd dollárra lejjebb vinnie a nyereségküszöböt (azaz azt a forgalomszintet, amely mellett profitot realizál a vállalat) a tavalyi második negyedéves 1,8 milliárd dollárról. Bill Teuber, a cég pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat készpénzállománya 5,8 milliárd dollár, az eszközök 60%-a.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.