:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 18. 13:23

A harmadik negyedévben a Dell visszavette vezető pozícióját a PC-piacon

Az IDC piackutató cég által tegnap közzétett jelentés szerint a globális PC-piac a harmadik negyedévben 3,8 százalékkal növedett. Korábban az eladások öt negyedéven folyamatosan csökkentek. Az IDC szerint a negyedik negyedévben is enyhe emelkedés várható de messze kisebb, mint amit eddig megszokhattunk.

Az IDC piackutató cég által tegnap közzétett jelentés szerint a globális PC-piac a harmadik negyedévben 3,8 százalékkal növedett. Korábban az eladások öt negyedéven folyamatosan csökkentek. Az IDC szerint a negyedik negyedévben is enyhe emelkedés várható de messze kisebb, mint amit eddig megszokhattunk.

A harmadik negyedéves növekedés azonban nem ad okot az ünneplésre, ugyanis a második negyedévhez képest az eladások csupán 6 százalékkal nőttek, míg korábban a növekedés átlagosan 9,2 százalékos volt. A negyedik negyedévre is egyszámjegyű százalékos növekedést vár az IDC, amely elmarad a szokásostól.

A Gartner Dataquest felmérése szerint a PC-eladások a harmadik negyedévben 5,8 százalékkal nőttek, azonban ha figyelembe vesszük a tavaly szeptemberi terrortámadások hatását, akkor a piac stagnált. "A szezonális növekedés jelen volt, de sokkal nyomottabban, mint szokott" -- mondta az IDC elemzője, Roger Kay.

Az IDC szerint a harmadik negyedévben a Dell visszavette a vezetést a PC-gyártók versenyében. A texasi vállalat 16 százalékos piaci részesedést szerzett az asztali gépek, notebookok és Intel-alapú szerverek piacán és a tavalyi harmadik negyedévhez képest 23 százalékkal növelte eladásait.

A második helyezett HP eladásai ezzel szemben 4,9 százalékkal csökkentek, a cég piaci részesedése 15,5 százalék volt. Az IDC adatai szerint a két vállalat összesen mintegy 10 millió PC-t adott el, azonban a Dell 200 ezerrel többet szállított le, mint a HP. A Gartner adatai szerint a Dell és a HP piaci részesedése 15,8 és 15,7 százalék volt és a Dell mindössze 30 ezerrel több PC-t adott el, mint a legnagyobb vetélytársa.

Az amerikai piacon a Dell tovább növelte előnyét és 29 százalékos növekedés mellett 29,4 százalékos piaci részesedést ért el. A HP eladásai ezen a piacon 2 százalékkal csökkentek, a vállalat részesedése 19 százalé volt. Az IDC szerint az amerikai PC-piac 6 százalékkal nőtt, azaz némileg gyorsabban, mint a globális piac.

A Gartner elemzője szerint a negyedik negyedévben a HP valószínűleg visszaveszi a vezető pozíciót, ugyanis a vállalat rendkívül erősen jelen van az otthoni PC-k piacán. Azonban 2003-ban ismét a Dell előretörése várható.

A világpiacon a Dellt és a HP-t 6 százalékos részesedésével az IBM követte, majd a Fujitsu-Seiemns (4,3%) és az NEC (3,3%) következtek. A Fujitsu-Siemens 8 százalékkal, az NEC pedig 15 százalékkal növelte eladásait. Az amerikai piacon a harmadik helyett a Gateway (6%) érte el, a negyedik helyezett az IBM (5,4%), az ötödik pedig az Apple (4,3%) lett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.