Szerző: Ady Krisztián

2002. október 18. 09:44

Csökkent a Sun negyedéves vesztesége

Scott McNealy
Scott McNealy
A Sun Microsystems nem tudta elérni az első negyedéves pénzügyi forgalmi célkitűzését, azonban csökkentette veszteségét. A vállalat továbbá bejelentette, hogy a vállalati kiadások gyengéledése miatt csökkentenie kell költségeit annak érdekében, hogy nyereségesen tudjon működni, ezért elbocsátja alkalmazottainak 11 százalékát.

A Sun negyedéves nettó vesztesége 111 millió dollár, azaz részvényenként 4 cent volt, míg a tavalyi év azonos időszakában 180 millió dollár, vagyis részvényenként 6 cent. A cég bevétele 2,86 milliárd dollárról 2,75 milliárd dollárra csökkent.

Az egyszeri költségek leszámításával képzett pro forma veszteség 78 millió dollár, azaz részvényenként 2 cent volt. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők 2,87 milliárdos forgalomra és részvényenkénti 4 centes pro forma veszteségre számítottak.

A tervezett leépítések mellett a Sun bejelentette, hogy konszolidálja irodáit és megszabadul a felesleges területektől. A vállalat a második negyedévben ezért egy 300 millió dolláros, átszervezéssel kapcsolatos egyszeri költségre számít. A vezetők szerint elkerülhetetlen a költségek csökkentése, hogy a vállalat ilyen kedvezőtlen gazdasági körülmények között is nyereséges lehessen.

"Ezek a lépések szükségesek annak érdekében, hogy a Sun újra nyereséges lehessen és hosszú távon a legjobban szolgálják a részvényesek érdekeit" -- mondta Steve McGowan pénzügyi igazgató. "A nehéz időkben nehéz döntéseket kell hozni, de a Sunnál mindenki elkötelezett azért, hogy a cég a lehető leghamarabb nyereséges legyen" -- mondta Scott McNealy vezérigazgató. A vállalatnál jelenleg mintegy 39 ezren dolgoznak, azaz az elbocsátások több mint 4 ezer alkalmazottat érintenek.

A vállalat augusztusban tett közzé profitfigyelmeztetést, amikor bejelentette, hogy a technológiai kiadások továbbra is gyengék és a helyzet a jövőben tovább romolhat. A vállalat akkor ezer alkalmazott elbocsátásáról beszélt és cáfolta, hogy további leépítésekre készülne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról