:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 17. 18:44

Az SAP a várakozásokat messze felülmúló negyedévet zárt

[Bloomberg, WSJ] Az SAP AG részvényárfolyama 25%-kal emelkedett azután, hogy a világ legnagyobb, integrált vállalatirányítási szoftvereket gyártó vállalata bejelentette: harmadik negyedéves nyeresége több mint ötszörösére nőtt a jelentős költségcsökkentéseknek köszönhetően.

Markus Berner, a német cég szóvivője közölte, hogy a harmadik negyedéves nettó nyereség 202 millió euróra (részvényenként 65 eurócentre) emelkedett az előző év hasonló időszakában elért 37 millió eurós (részvényenként 12 eurócentes) profithoz képest. A Bloomberg News által megkérdezett elemzők 124 millió eurós nettó nyereségre számítottak.

A harmadik negyedévben a forgalom 3%-kal 1,7 milliárd euróra nőtt, szemben a tavalyi 1,65 milliárd euróval. Európában és Ázsiában emelkedtek az eladások, míg Amerikában csökkent a forgalom. A licencforgalom 2,7%-kal, 447 millió euróról 435 millió euróra esett vissza.

"A szoftverlicenc-eladások nagyon erősek voltak az igen nehéz körülmények ellenére, ez azt jelenti, hogy a cég egyre nagyobb nyomást gyakorol a vetélytársakra" -- mondta Coleen Kaiser, a Lehman Brothers elemzője.

Az SAP folyamatosan csökkenti marketing- és adminisztrációs költségeit, mivel az ügyfelek csökkentik kiadásaikat. A cég arra számít, hogy tovább emelkedik a nyereségesség az idén, még akkor is, ha a forgalom változatlan marad.

"Meglepően jó eredményeket ért el a cég" -- mondta Stephen Jansen, a T. Rowe Price International befektetési elemzője.

Az SAP közölte, hogy a folyamatban lévő eladások továbbra is erősek maradnak, és a cég arra számít, hogy növeli piaci részesedését. Szokásaihoz híven a vállalat ezen túlmenően nem nyújtott forgalomelőrejelzést a negyedik negyedévet illetően. Júliusban a cég 5-10% közé vitte le a forgalomnövekedési célkitűzést, mivel nem mutatott semmi jel arra, hogy a vállalati kiadások nekilendülnek.

A vállalat arra számít, hogy az üzemi haszonrés legalább 1%-kal 21%-ra fog emelkedni az idén. A harmadik negyedévben a cég üzemi nyeresége 57%-kal 316 millió euróra nőtt, míg a haszonrés 19%-ra emelkedett az előző év hasonló időszakában elért 12%-hoz képest.

"Senki nem számított arra, hogy az SAP eléri a nyereség- és az üzemihaszonrés-előrejelzéseket" -- mondta Marc Osigus, a Berenberg Bank elemzője. "Nagyon nehezek a körülmények, ilyenkor nem realisztikus forgalomelőrejelzéssel előállni."

A CRM (customer-relationship management, ügyfélkapcsolat-menedzsment) szoftverekből származó forgalom 19%-kal 93 millió euróra nőtt. Az SAP legnagyobb riválisa ezen a piacon a Siebel Systems, amely ma teszi közzé harmadik negyedéves eredményeit.

A cég szóvivője azt is közölte, hogy az SAP létszáma a harmadik negyedév végére 28 909-re csökkent a júniusi 29 354-ről. A cég a következő területekről bocsátott el alkalmazottakat: szolgáltatások, értékesítés, marketing és adminisztráció, míg a kutatás-fejlesztési részleg létszámát növelték.

A vállalat részvényárfolyama 13,90 euróval (25,23%-kal) 69 euróra emelkedett a frankfurti értéktőzsdén. A részvényárfolyam az idén 47%-kal csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.