:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 17. 11:18

Az IBM negyedéve a várakozásokon felül alakult

A világ legnagyobb informatikai vállalata, az IBM tegnap tette közzé negyedéves eredményeit. A mutatók felülmúlták az elemzők várakozásait, a kedvező hírek hatására a cég részvényárfolyama 8,2 százalékkal növekedett.

A világ legnagyobb informatikai vállalata, az IBM tegnap tette közzé negyedéves eredményeit. A mutatók felülmúlták az elemzők várakozásait, a kedvező hírek hatására a cég részvényárfolyama 8,2 százalékkal növekedett.

Az IBM harmadik negyedéves nyeresége 1,69 milliárd dollár, azaz részvényenként 99 cent volt, szemben a tavalyi év azonos időszakában elért 1,71 milliárd dollárral, azaz részvényenként 97 centtel. A forgalom 0,2 százalékkal 19,82 milliárd dollárra nőtt. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők 19,7 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 96 centes profitra számítottak.

Az IBM a nyereséges működés fenntartása érdekében a közelmúltban számos szoftver- és szolgáltató céget vásárolt fel, elbocsátotta alkalmzottainak jelentős részét és megvált egyes veszteséges üzletágaitól. John Joyce pénzügyi vezérigazgató elmondása szerint a vállalat a jövőben azokra a tevékenységekre fog koncentrálni, amelyeknek az eredményét az ügyfelek azonnal megérzik, vagyis a szoftverekre és a szolgáltatásokra.

"A leginkább nyereséges üzletág a szolgáltatási és szoftver részleg" -- mondta Joyce. "Kulcsfontosságú, hogy növeljük részesedésünket ezeken a piacokon."

Az IBM nettó nyeresége 1,6 milliárd dollárról 1,31 milliárd dollárra csökkent, mivel a vállalat merevlemezgyártó üzletága 381 millió dollár veszteséget termelt. Amennyiben a merevlemez-részleg forgalmát is hozzáadjuk a bevételekhez, az 20,3 milliárd dollárt tesz ki, ami 1 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi harmadik negyedévben. Az IBM azonban meg fog válni ettől a részlegtől, a cég júniusban állapodott meg a Hitachival a merevlemez-üzletág értékesítéséről.

A szolgáltatási üzletág forgalma 2,4 százalékkal 8,9 milliárd dollárra nőtt és a teljes forgalom 45 százalékát tette ki. A hardver- és félvezetőeladások 1 százalékkal 6,8 milliárd dollárra csökkentek, a szoftvereladások 2,9 százalékkal estek vissza, a befektetési üzletág bevétele pedig 3,2 százalékkal 3,1 milliárd dollárra csökkent.

A szolgáltatási megrendelések a harmadik negyedévben 9 milliár dollárt tettek ki. Ez kevesebb, mint az előző negyedévben, ugyanis a nagyvállalatok informatikai igazgatói, vezérigazgatói, illetve az igazgatótanácsok sokkal hosszabb ideig vizsgálnak egy nagyértekű megbízást. Joyce elmondta, hogy az IBM kilenc esetben kötött 100 millió dollárnál nagyobb értékű szolgáltatási megbízást, amelyek közül egynek az értéke meghaladta az 1 milliárd dollárt. Emelett az ügyfelek 25 darab 250 millió dollárnál nagyobb értékű ügyletet mondtak vissza, amelyek között több 1 milliárdnál nagyobb értékű megállapodás is volt.

A zSeries (S/390) mainframe szerverek forgalma 8 százalékkal csökkent, a középkategóriás iSeries (AS/400) rendszerek forgalma pedig 20 százalékkal esett vissza. A pSeries UNIX szerverek eladásai 1 százalékkal nőttek, az Intel-alapú xSeries gépek forgalma 15 százalékkal emelkedett. Az IBM bejelentése szerint az értékesített mainframe-ek 45 százalékán Linux operációs rendszer futott.

A WebSphere e-business szoftver eladásai 27 százalékkal, a DB2 adatbáziskezelő forgalma pedig 2 százalékkal nőtt, azonban a Tivoli menedzsment szoftver és a Lotus e-mail szoftver forgalma 16, illetve 15 százalékkal csökkent.

A cég előrejelzése szerint a negyedik negyedéves forgalom 22 milliárd dollárra nő. Ez megfelel a First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők várakozásainak. A szakértők részvényenkénti 1,35 dolláros profitra számítanak, amibe nem számít bele a PricewaterhouseCoopers felvásárlásával kapcsolatos egyszeri 1 milliárd dolláros költség. Joyce szerint a PwC tanácsadói részlege 1 milliárd dollárral növeli a forgalmat, viszont a felvásárlással kapcsolatos kiadások részvényenként 30 centtel csökkentik a profitot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.